Posted on

58 студенти добитници на стипендии од „Атанас Близнакоф„ програмата за студентска извонредност

Педесет и осум студенти од првиот циклус студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје се добитници на стипендијата „Атанас Близнакоф„ за студентска извонредност на Македонија2025. Годишно секој студент ќе добие 2,500 американски долари (денарска противвредност) стипендија како поддршка за своите студии. Стипендиите се обезбедени од фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД, како поддршка за новата генерација на академски граѓани.

Стипендиите се доделуваат на редовни студенти кои се запишани на прва година на прв циклус на студии на сите факултети при Универзитет „Св. Кирил и Методиј„ во Скопје, кои постигнале исклучителни резултати и успех во претходниот циклус на образование, имаат достигнувања и мотивација за личен и професионален развој, но немаат доволно средства за продолжување на сопственото образование. Стипендистите се од различни делови на Македонија, со речиси еднаква родова и етничка застапеност.

Македонија2025 по втор пат го администрира отворениот повик за стипендии за оваа стипендиска програма и на наше задоволство примени беа над 130 апликации. Иако првично беше планирано да бидат доделени 40 стипендии, фондацијата „Атанас Близнакоф„ и семејството, одлучија и оваа година бројот на доделени стипендии да се зголеми, односно да се поддржат 58 апликанти кои се пријавија на овој конкурс.

Во продолжение следи листата на добитници на стипендијата:

 ИмеПрезиме Град
1МагбераАлијевска Скопје (Шуто Оризари)
2ЕленаМарковска Битола (Горно Оризари)
3РуменаКарафилоска Гостивар
4СемраКамберова Велес (Долно Јаболчиште)
5МаријаГрујоска Гостивар (Беловиште)
6МатеаКаревска Куманово
7ТеонаСтанковска Скопје (Петровец)
8МилеГеоргиев Валандово (Пирава)
9КиметДалипи Скопје (Чаир)
10АнамаријаМитковска Куманово
11ЛеонтинаВељковиќ Куманово
12ЕлмаАдеми Скопје (Чаир)
13АлександарМилков Кавадарци
14ФилипАнтовски Скопје (Аеродром)
15АнамаријаСтојкоска Кичево
16АнастасијаМалеска Струга (с. Мороишта)
17ЕмилијаКлечкароска Струга (с. Мороишта)
18ЛејлаАзири Скопје (Сарај)
19ВикторијаСандева Пробиштип
20ФатимеНуредини Арачиново (с. Орланци)
21БојанЧаприќ Кавадарци
22ЈованаМеловска Скопје (Карпош)
23ЈованаКотеска Скопје (с. Волково)
24БојанаКотеска Охрид (с. Долно Коњско)
25ЈонаАсани Боговиње (с. Камењане)
26РистеБрчиоски Гостивар
27ЛетицијаПоповска Куманово
28ТеодораВчковска Битола
29ЏесикаАрсова Скопје (Аеродром)
30СелмаБајрами Арачиново
31СашаСтојановска Скопје (Центар)
32РоманаФилипоска Тетово
33МаријаБрајаноска Скопје (Аеродром)
34СтефанАтанасовски Трајковиќ Велес
35АљимеАбдулаи Скопје (с. Студеничани)
36СараМитковска Куманово
37АлександарМаџоски Скопје (Карпош)
38ДаниелаПавловска Скопје (Кисела Вода)
39АнѓелаДраган Велес
40ФатбардаБериша Сарај (с. Рашче)
41МихаелаТренчевска Скопје (Гази Баба)
42EрикаСтименовска Делчево
43АлекМициќ Куманово
44ОљаТрајковиќ Куманово
45КатеринаМаневска Охрид
46МатејМомевски Кратово
47ФљамурЛимани Куманово
48АнастасијаМилошеска Струга (с.  Драслајца)
49МиленаМалиновска Куманово (с. Лопате)
50ТеодораАтанасовска Куманово
51СимонаТошевска Куманово
52МаријаЈованова Виница
53ЗоиЛазарова Струмица
54МилицаДимитриевска Скопје (Кисела Вода)
55АнгелаТодоровска Куманово
56ЦветанкаКаракулева Кавадарци
57ЛеонтинаНиколовска Куманово
58ИлкаБакиу Скопје (Бутел)

Правото на користење на стипендија започнува откако избраните апликанти ќе достават потврда за редовен студент запишан/а во прва година на прв циклус на академски студии на некој од факултетите при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во академската 2023/2024 година.

Дистрибуцијата на стипендиите ќе се реализира преку „Атанас Близнакоф“ фондацијата при УКИМ.

Македонија2025 ќе остане партнер на фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД и во иднина, и тоа преку процесот на активно следење на успесите на стипендистите и нивното право за продолжување на стипендијата.

Им честитаме на сите добитници и им посакуваме да ја искористат оваа неверојатна поддршка да ги остварат своите соништа, да се усовршуваат и посветат на студиите и да го отклучат светот на можности и професионален раст и развој!

Posted on

Macedonia2025 received third place in the PEOPLE-FIRST ECONOMY INITIATIVE category at the 2023 Future of Emerging Europe Summit and Awards held in Brussels

The work of more than 60 NGOs, businesses and individuals from across Central and Eastern Europe “Grasping the chance to lead!” was recognized in Brussels on November 8 at the 2023 Future of Emerging Europe Summit and Awards, the sixth edition of a program that highlights best practice, innovation and courage across the region.

The winners, aligned with the United Nations Sustainable Development Goals (People, Planet, Prosperity, Partnership, Peace), were selected through a global vote by the Emerging Europe community, with over 23,000 votes cast for nominees.

Emerging Europe awarded Macedonia2025 with a certificate of recognition for enhancing the coding and robotics skills of underprivileged Macedonian youth (Ohrid High Tech Excellence Camp), receiving third place in the PEOPLE-FIRST ECONOMY INITIATIVE category. This category was intended for organizations operating in emerging Europe that implemented successful projects and initiatives aiming at closing the urban-rural development and income divide, contributing to the future of the labor market; and building conscious capitalism.

Nena Manchev, representing Macedonia2025, received the award at the Summit & Award ceremony in Brussels, earning applause for the organization’s dedication.

Furthermore, our CEO Nikica Mojsoska Blazhevski was awarded a certificate of recognition for being an ARCHITECT OF TOMORROW NORTH MACEDONIA, among a group consisting of 28 exceptional individuals — one for each country of Emerging Europe and Central Asia. A comprehensive article summarizing the awards ceremony is available at Recognising emerging Europe’s champions – Emerging Europe (emerging-europe.com)

These honors serve as inspiration for Macedonia2025 to continue its mission of paving a brighter and more prosperous path for all. The organization remains committed to building a people-first economy and empowering the next generation of STEM leaders.

Posted on

Јана Клопчевска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Прва во серијалот мотивациски успешни приказни е Јана Клопчевска, вонреден професор на Технолошко-металуршкиот факултет при Универзитетот “Св.Кирил и Методиј„ Скопје.

Таа во својата успешна животна приказна нагласува: “Да се биде жена научник не е лесно но е интересно особено ако се работи дизајнирање на храна или молекуларна гастрономија, максимално исполнува.

Мојата приказна се состои од прехранбен технолог до вонреден професор со работно искуство во Алкалоид АД и Агенција за Храна и ветеринарство, па се до Технолошко-Металуршкиот факултет. Интересен е развојот на мојата кариера и како постдокторант на Парацелзиумс Медицински Универзитет во Салзбург, односно тогаш сваќаш дека ништо не е спонтано, се е работа и само работа на себе.

Приватно мајка на 13 годишен Стефан, интересно дете кое се насочува кон спортот поради сите фамилијарни предиспозиции.

Многу енергија и посветување кон сите работни задачи и предизвици, а особено горда на тоа дека Скопје го претворивме во Биохак град, каде младите луѓе во Отворената Градска лабораторија ќе имаат можност да ги развиваат своите идеи.

Така течеше патот на успехот од храната кон молекуларната гастрономија, истражувања во областа на нови видови на канцер терапии, па се до транформација на биоотпадот за да се зачува нашата животна средина. Вложувајте во себе, секогаш!„

Оваа кампања има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат.

Животното патување на Јане не е само доказ за нејзината посветеност, туку и инспиративна приказна која може да ја преобликува перцепција на младите луѓе за науката. Нејзините зборови негуваат и ги поттикнат соништа и аспирации кон науката.

Јана сподели мудри зборови и порака до сите млади: “Науката е интересна бидејќи е предизвик. Ја бара целата наша енергија и не води во непозната но интригантна насока. Со младите луѓе треба да се биде соработник и пријател! Несебично да се пренесе знаењето и искуството. Да се стави граница, но и да им се постават целите. Со правилно насочување и мотивирање ќе се очекува од нив исто што и од возрасните соработници. Верувајте ќе се изненадите. Секој ден, не само тие од нас туку учиме и ние од нив!„

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“. Повеќе за проектот „Науката и јас“