Posted on

Македонија2025 донираше сетови за наука на 20 основни училишта

Скопје (19.02.2024)

Во изминатата недела Македонија2025, во рамки на проектот “Науката и Јас„, донираше сетови за наука на 20 основни училиштa низ државата.

Сетот за наука се доделува како инструмент – наставно помагало за поддршка и унапредување на образовниот развој во нашата земја, со цел обезбедување и подобрување на условите за одржување на наставата по природни науки во 6-то одделение. Овие сетови се доделија на оние училишта чии што наставник по природни науки беше учесник/учесничка на „Науката и Јас“ дводневната Тренинг работилница за ефективна настава по природни науки за наставници по природни науки во Македонија, одржана на 16-17 јануари 2024 година во Скопје.

Целокупната иницијатива има за цел да обезбеди долгорочна и континуирана корист од сетот за наука во училишната средина, осигурајќи го неговото значење за наставниците и учениците. Со опремување на нашите училишта со најновите научни алатки и ресурси, отвораме свет на откритија и иновации за следната генерација. Нашата цел е да ги инспирираме младите умови, да ја поттикнеме љубопитноста и да ги поддржиме наставниците во обезбедувањето влијателно научно образование. Сметаме дека континуираната примена на сетот за наука може да го зголеми нивното интересирање, мотивација и разбирање на наставните содржини, што на крајот ги подготвува за успешно справување со предизвиците во својата идна научна и академска кариера.

Претставници на Македонија2025 посетија три од училиштата корисници, меѓу кои: ООУ “Невена Георгиева – Дуња„ во Кисела Вода од Скопје, ООУ “Алија Авдовиќ„ од с. Батинци (Скопско) и ООУ “Блаже Конески„ од Велес и свечено им ги предадоа Сетовите за наука. Во секое од училиштата се остварија средби со наставниците и директорите на која се разговараше околу можностите за понатамошна соработка и организација на предстојните Саеми за наука. Во рамките на овие регионални саеми за наука наставниците – учесници на обуката имаат обврска да прикажат индивидуални научни проекти спроведени и претставени од нивни ученици од 6 одделение.

Ова е еден мал, но значаен чекор во поддршка на образованието и развојот на младите умови во нашата заедница.

Во оваа прилика би сакале да изразиме благодараност на две општествено одговорни компании: Арс Ламина (Литература.мк) и Тримакс, кои се приклучија кон иницијативава и го збогатија сетот за наука со своите производи.

Македонија2025 го имплементира овој проект во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“.

Posted on

Анка Трајковска Петкоска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претставуваме инспиративната животна сторија на Проф. д-р Анка Трајковска Петкоска, редовен професор на Техничко-технолошки факултет во Велес при Универзитет “Св. Климент Охридски„ Битола.

Ова е поглед во нејзината филозофија и страст за науката, обележена со посветеност кон истражување, непрестано учење и инспирација од храбрите научници: „Мојата приказна ќе ја започнам со зборовите на познатата добитничка на Нобелова награда – Марија Кири: ,,Ништо во животот не треба да не плаши, едноставно треба да се разбере. Сега е време да осознаеме повеќе, за да се плашиме помалку.“ (Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.)

Отсекогаш се воодушевував на храбрите научници кои ги поместуваа границите на познатото и превземаа ризици, пред се поради нивната пасија кон работата/истражувањата, желбата за успех, и истрајноста да се докажуваат пред останатите особено пред оние кои не верувале во нивниот успех (понекогаш тврдоглаво, но гордо). Посебен белег и инспирација ми биле научниците од женскиот род на минатиот век кои навистина имале многу потежок пат до успехот споредено со научниците денес.

Во мојот живот имав среќа да учам од извонредни учители, професори и ментори, посетив најразлични академски установи и лаборатории во многу земји; се дружев со академски граѓани од помлади генерации до повозрасни истражувачи, дури и Нобеловци – од сите нив научив многу, и денес знам каква сакам да бидам. Сакам секојдневно да учам и читам за напредокот во науката, посебно во областа на новите материјали, нивните модификации и подобрувања, инженерство кое како мултидисциплинарен пристап вклучува предзнаења од хемија, физика, математика. Тоа им го препорачувам и на младите генерации – учете нови предмети секојдневно, пронајдете спој/решение на наученото и новите потреби во општеството, читајте многу, определете ја Вашата желба или Вашиот иден повик, и фокусирајте се кон него. Опкружете се со луѓе кои се подобри од Вас, кои споделуваат визии и идеи, и така ќе се чувствувате како вечен ученик кој учи и истражува. Јас сеуште го преферирам овој начин на работа и соработка, да се дружам и учам од подобрите од мене, бидејќи ние старееме не поради годините кои ги имаме, туку затоа што престануваме да учиме.

За крај би препорачала: “Единствен начин да направите значајна работа е да го сакате она што го работите” (The only way to do the great work is to love what you do – S. Jobs). Неодамна, ја добив титулата за Најдобар Научник на мојот Универзитет – ова ми е поттик да продолжам да го работам тоа што го сакам и да бидам самата подобра верзија од мојата вчерашна. (повеќе на следниот линк: fakulteti.mk)“

Нашата кампања „Наука за иднината„ има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат. Личната порака до сите основци со цел да ги мотивираме да изберат кариера/ образование поврзано со наука од проф. Анка Трајковска Петкоска гласи: “Знаењето е најголемото богатство што може да го поседуваме без страв дека ќе бидиме ограбени.

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.
Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК

Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“. Повеќе за проектот „Науката и јас

Posted on

Оглас за работа – Главен оперативен директор

Организацијата Македонија 2025 е посветена на создавање на просперитетна економска клима во Република Македонија која ќе ги подобри можностите за граѓаните, домашните компании и странските инвеститори. Ние промовираме одржлив економски раст преку поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството.

Заради остварување на нашата мисија потребени ни се лица кои се високо мотивирани, амбициозни и талентирани лица. Опис на позицијата: Како главен оперативен директор (ЦОО) на Македонија2025, ќе бидете одговорни за надзор и управување со секојдневните операции на организацијата за да се обезбеди непречено функционирање и раст. Известувајќи директно до главниот извршен директор, ќе играте клучна улога во спроведувањето на стратешките иницијативи, оптимизација на оперативните процеси и поддршка на организациските перформанси.

Главниот оперативен директор управува со компанијата секојдневно, и ќе ги извршува следните работни обврски:

 • Дизајнирање и имплементација на деловна стратегија, планови и процедури, во соработка со главниот извршен директор и Одборот на директори
 • Обезбедување на координација помеѓу активностите на организацијата
 • Поставување сеопфатни цели за перформанси и раст и мониторинг на напредокот кон постигнување на поставените цели
 • Воспоставување на политики кои ја промовираат културата и визијата на компанијата
 • Следење на секојдневните операции на компанијата и работата на персоналот, заради постигнување на ефикасност и ефективност во сите области на работењето
 • Поддршка на извршниот директор во финансиско планирање, буџетирање, соработка со асистентот за финансии и одржување на финансиската стабилност на организацијата
 • Водење на вработенита да постигнат максимални перформанси и посветеност
 • Известување и соработка со извршниот директор за сите важни работи
 • Помагање на извршниот директор во напорите за мобилизација на средства
 • Учество во активности за проширување (нови програми, инвестиции, партнерства, итн.)
 • Управување на односите со партнерите и главните стејкхолдери.

Услови за работа:

Позицијата е со работно време од 40 часа неделно во Скопје. Селектираните кандидати ќе бидат ангажирани со потпишување на договор за 6 месеци пробна работа (која ќе вклучува и обука), со можност за продолжување на договорот и редовно вработување на неопределено време. Месечниот надоместок ќеизнесува најмалку 70,000 денари во нето износ.

Работата на раководителот ќе се оценува најмалку еднаш годишно од страна на главниот извршен директор и претседателот на Одборот на директори на Македонија2025. Работата се оценува врз основа на однапред утврдени таргети. Согласно успешноста во работата, ќе имате право на пораст на платата и/или бонус за успешност во работата.

Квалификации и вештини:

 • Завршени додипломски или магистерски студии;
 • Релевантно работно искуство на средно ниво на менаџмент од најмалку 7 години; 
 • Одлични комуникациски вештини, со високо ниво на говорен и пишан Англиски јазик;
 • Напредно познавање на алатките на Microsoft Office (посебно Word и Excel) и Google;
 • Аналитичност, прецизност и деталност во работењето;
 • Способност за справување со повеќе разновидни задачи истовремено;
 • Креативност и само-иницијатива, желба за постојано учење и надградување на знаењето;
 • Навременост и строго почитување рокови; 
 • Подготвеност за индивидуална и тимска работа;
 • Познавање и верување во мисијата на Македонија2025.

Рок и начин на пријавување:

Документите кои ги докажуваат горните барања да се достават по електронски пат на careers@macedonia2025.com. Документите треба да содржат:

 • Професионална биографија;
 • Мотивациско писмо на англиски јазик (најмногу една страна);
 • Референци од претходни работодавачи/проектни координатори.

Првичната селекција ќе се спроведе врз основа на доставените апликации. Само избраните кандидати во втор круг ќе бидат повикани на интервју.

Почеток и завршеток на работно време: од 08:00/09:00 до 16:00/17:00 часот, од понеделник до петок. 

Рокот за доставување на апликаците е 5 февруари, 2024 година.   Приклучувањето кон Македонија2025 како главен оперативен директор претставува можност да  придонесете кон мисијата на организацијата за поттикнување на економскиот раст и просперитет во Македонија. Доколку сте динамичен, стратешки лидер со страст за оперативна извонредност и позитивно влијание, ве покануваме да аплицирате за оваа влијателна улога.

Напомена: Овој опис на работното место е општ опис на одговорностите и квалификациите и може да подложи на промени согласно потребите на Македонија2025.

Posted on

Вероника Попоска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претствавуваме нашата стипендистка од Програмата “Атанас Близнакоф“ за студентска извонредност – Вероника Попоска, студентка во трета година на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј„ во Скопје.

Таа е млада и амбициозна студентка, која ни раскажува за својата љубов кон науката и за нејзината определба за студии, нагласувајќи: „Многу луѓе се интимидирани од науката. Мислат дека таа е тешка и многу сложена, и затоа воопшто не сакаат да стапат во допир со неа. Мене тоа што ме мотивираше да научам за биологијата и хемијата е токму таа љубопитност кон тоа што сите викаат дека е многу тешко и несфатливо. Сакав прво да видам за себе си што е толку тешко што предизвикува такви реакции од луѓето, и дојдов со сознание дека воопшто не е тешко.

Бев во деветто одделение кога се одлучив дека сакам да сум биохемичар. Од тогаш секоја година го надоградувам своето знаење, учам подетално за некоја реакција која се случува во некој биолошки процес или пак учам за сосема нови реакции во кои стапуваат биомолекулите. Како што станува посложена науката, така се повеќе ме мотивира да учам за неа. Секако, големо влијание врз мојата мотивација имаа предметите како физиологија и органска хемија, тие предмети ги учев со задоволство иако на многу од моите колеги им беа тешки за учење.

Затоа можам да кажам дека ако некој рече дека нешто е „тешко“ и „сложено“, ќе бидам доволно љубопитна да го научам.“

Вероника ја сподели со нас и нејзиниот став и искуство при студирањето: „Успехот кој го имам на мојот факултет е резултат на многу вложено време и труд. Верувам дека најубавите работи во животот не доаѓаат лесно, треба човек да покаже дека е издржлив и упорен за да го добие тоа што го сака. Но сметам дека добив дури и повеќе од тоа што го сакам, добив сознанија за светот кој обичен човек не би ги знаел. Како на пример колку прецизно и усовршено работат системите на човечкото тело (на молекуларно ниво) за да образуваат една целина, да не одржуваат живи. Навистина вреди еден човек барем да прочита за било кој дел од природата, дали е хемија,физика или биологија, и самиот да види дека за природата вреди да се знае и научи што е можно повеќе.

Нашата кампања „Наука за иднината„ има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат. За таа цел пораката на Вероника до нејзините врсници е “Знам дека ништо не знам”. Колку подолго време поминувам на моите студии толку повеќе се навраќам на овој цитат од грчкиот филозоф Сократ. Затоа нека не ве плаши природата и нејзините чуда. Ако еден човек ги научил, можете и вие.„

Моќта на знаењето
Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК

Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“. Повеќе за проектот „Науката и јас

Posted on

Jovan Stefanovski – The promotional campaign “Science for the Future”

Let’s inspire more pupils to love SCIENCE!

Embarking on a mission to provoke a passion for science among young minds, our promotional campaign, “Science for the Future,” proudly presents Jovan Stefanovski, a dynamic Laboratory Analyst working in Quality Control at Johnson Matthey Macedonia.

He shared with us the beginning of his professional journey in Johnson Matthey, stating: “I recall one day, as I checked my email inbox, I noticed a message from both my faculty and the head professor of the Center of Career and Talent agency. Initially, I wasn’t paying attention to it, assuming it was yet another notification about a COVID crisis seminar, a frequent occurrence in my inbox. Little did I anticipate that this email held the potential to change my life, as it revealed an internship opportunity with Johnson Matthey, the largest and highest-grossing company in North Macedonia, specifically targeting pharmacy students like myself for a program in the laboratory department.

Given that I was nearing the completion of my studies with an expected graduation the following year, I decided to seize the opportunity and enroll in the internship program. Stepping into the Johnson Matthey laboratory for the first time remains vivid in my memory. Meeting my mentors and exploring the entire department, we were introduced to various equipment and instruments. Each intern was assigned a specific instrument, and I found myself tasked with sample preparation and the determination of metals through ICP-OES analysis.

The staff at Johnson Matthey was incredibly welcoming and kind, patiently addressing my numerous questions as I crossed the learning curve of being an intern. Eager to research my analysis, I quickly started preparing samples and obtaining results. While my initial outcomes didn’t meet expectations, through dedication and practice, I eventually achieved precise and accurate results, aligning closely with the reference values.

The collaborative efforts of the staff and mentors played a crucial role in my development. I can now confidently affirm that I am part of an exceptional team comprising experienced, enthusiastic, and competent individuals whom I trust implicitly. They generously shared their time and expertise, shaping me into a proficient analyst and aspiring scientist.”

His inspirational quote/personal message to all primary school students to motivate them to choose a science-related career/education is “Science has existed since the beginning of time, and the science of today is the technology of tomorrow. Together we fight for a brighter tomorrow.” These reflective words echo not just as a message, but as a symbol of encouragement, beckoning the next generation to embrace the wonders of science and join the pursuit of a future related to science.

The Power of Knowledge

In a world full of possibilities, the gift of knowledge is the most valuable treasure we can bestow upon the next generation. By joining this initiative, you become a beacon of inspiration for those who will carry the torch of science forward.

Let’s work together to inspire, empower, and educate. Let’s ignite the passion for science in the hearts of primary school pupils. Your words could be the spark that lights the fire of curiosity and excellence.

Share your favorite motivational quote and/or a short success story that highlights your journey as a scientist, on the following LINK

Join us in shaping the future of science and the young scientists who will define it. Together, we can make a difference.

Thank you for being a part of this incredible journey!

More about the “Science and Me” project

The campaign is implemented as part of Johnson Matthey’s Community Impact Program “Science and Me”

Posted on

58 студенти добитници на стипендии од „Атанас Близнакоф„ програмата за студентска извонредност

Педесет и осум студенти од првиот циклус студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје се добитници на стипендијата „Атанас Близнакоф„ за студентска извонредност на Македонија2025. Годишно секој студент ќе добие 2,500 американски долари (денарска противвредност) стипендија како поддршка за своите студии. Стипендиите се обезбедени од фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД, како поддршка за новата генерација на академски граѓани.

Стипендиите се доделуваат на редовни студенти кои се запишани на прва година на прв циклус на студии на сите факултети при Универзитет „Св. Кирил и Методиј„ во Скопје, кои постигнале исклучителни резултати и успех во претходниот циклус на образование, имаат достигнувања и мотивација за личен и професионален развој, но немаат доволно средства за продолжување на сопственото образование. Стипендистите се од различни делови на Македонија, со речиси еднаква родова и етничка застапеност.

Македонија2025 по втор пат го администрира отворениот повик за стипендии за оваа стипендиска програма и на наше задоволство примени беа над 130 апликации. Иако првично беше планирано да бидат доделени 40 стипендии, фондацијата „Атанас Близнакоф„ и семејството, одлучија и оваа година бројот на доделени стипендии да се зголеми, односно да се поддржат 58 апликанти кои се пријавија на овој конкурс.

Во продолжение следи листата на добитници на стипендијата:

 ИмеПрезиме Град
1МагбераАлијевска Скопје (Шуто Оризари)
2ЕленаМарковска Битола (Горно Оризари)
3РуменаКарафилоска Гостивар
4СемраКамберова Велес (Долно Јаболчиште)
5МаријаГрујоска Гостивар (Беловиште)
6МатеаКаревска Куманово
7ТеонаСтанковска Скопје (Петровец)
8МилеГеоргиев Валандово (Пирава)
9КиметДалипи Скопје (Чаир)
10АнамаријаМитковска Куманово
11ЛеонтинаВељковиќ Куманово
12ЕлмаАдеми Скопје (Чаир)
13АлександарМилков Кавадарци
14ФилипАнтовски Скопје (Аеродром)
15АнамаријаСтојкоска Кичево
16АнастасијаМалеска Струга (с. Мороишта)
17ЕмилијаКлечкароска Струга (с. Мороишта)
18ЛејлаАзири Скопје (Сарај)
19ВикторијаСандева Пробиштип
20ФатимеНуредини Арачиново (с. Орланци)
21БојанЧаприќ Кавадарци
22ЈованаМеловска Скопје (Карпош)
23ЈованаКотеска Скопје (с. Волково)
24БојанаКотеска Охрид (с. Долно Коњско)
25ЈонаАсани Боговиње (с. Камењане)
26РистеБрчиоски Гостивар
27ЛетицијаПоповска Куманово
28ТеодораВчковска Битола
29ЏесикаАрсова Скопје (Аеродром)
30СелмаБајрами Арачиново
31СашаСтојановска Скопје (Центар)
32РоманаФилипоска Тетово
33МаријаБрајаноска Скопје (Аеродром)
34СтефанАтанасовски Трајковиќ Велес
35АљимеАбдулаи Скопје (с. Студеничани)
36СараМитковска Куманово
37АлександарМаџоски Скопје (Карпош)
38ДаниелаПавловска Скопје (Кисела Вода)
39АнѓелаДраган Велес
40ФатбардаБериша Сарај (с. Рашче)
41МихаелаТренчевска Скопје (Гази Баба)
42EрикаСтименовска Делчево
43АлекМициќ Куманово
44ОљаТрајковиќ Куманово
45КатеринаМаневска Охрид
46МатејМомевски Кратово
47ФљамурЛимани Куманово
48АнастасијаМилошеска Струга (с.  Драслајца)
49МиленаМалиновска Куманово (с. Лопате)
50ТеодораАтанасовска Куманово
51СимонаТошевска Куманово
52МаријаЈованова Виница
53ЗоиЛазарова Струмица
54МилицаДимитриевска Скопје (Кисела Вода)
55АнгелаТодоровска Куманово
56ЦветанкаКаракулева Кавадарци
57ЛеонтинаНиколовска Куманово
58ИлкаБакиу Скопје (Бутел)

Правото на користење на стипендија започнува откако избраните апликанти ќе достават потврда за редовен студент запишан/а во прва година на прв циклус на академски студии на некој од факултетите при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во академската 2023/2024 година.

Дистрибуцијата на стипендиите ќе се реализира преку „Атанас Близнакоф“ фондацијата при УКИМ.

Македонија2025 ќе остане партнер на фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД и во иднина, и тоа преку процесот на активно следење на успесите на стипендистите и нивното право за продолжување на стипендијата.

Им честитаме на сите добитници и им посакуваме да ја искористат оваа неверојатна поддршка да ги остварат своите соништа, да се усовршуваат и посветат на студиите и да го отклучат светот на можности и професионален раст и развој!

Posted on

Macedonia2025 received third place in the PEOPLE-FIRST ECONOMY INITIATIVE category at the 2023 Future of Emerging Europe Summit and Awards held in Brussels

The work of more than 60 NGOs, businesses and individuals from across Central and Eastern Europe “Grasping the chance to lead!” was recognized in Brussels on November 8 at the 2023 Future of Emerging Europe Summit and Awards, the sixth edition of a program that highlights best practice, innovation and courage across the region.

The winners, aligned with the United Nations Sustainable Development Goals (People, Planet, Prosperity, Partnership, Peace), were selected through a global vote by the Emerging Europe community, with over 23,000 votes cast for nominees.

Emerging Europe awarded Macedonia2025 with a certificate of recognition for enhancing the coding and robotics skills of underprivileged Macedonian youth (Ohrid High Tech Excellence Camp), receiving third place in the PEOPLE-FIRST ECONOMY INITIATIVE category. This category was intended for organizations operating in emerging Europe that implemented successful projects and initiatives aiming at closing the urban-rural development and income divide, contributing to the future of the labor market; and building conscious capitalism.

Nena Manchev, representing Macedonia2025, received the award at the Summit & Award ceremony in Brussels, earning applause for the organization’s dedication.

Furthermore, our CEO Nikica Mojsoska Blazhevski was awarded a certificate of recognition for being an ARCHITECT OF TOMORROW NORTH MACEDONIA, among a group consisting of 28 exceptional individuals — one for each country of Emerging Europe and Central Asia. A comprehensive article summarizing the awards ceremony is available at Recognising emerging Europe’s champions – Emerging Europe (emerging-europe.com)

These honors serve as inspiration for Macedonia2025 to continue its mission of paving a brighter and more prosperous path for all. The organization remains committed to building a people-first economy and empowering the next generation of STEM leaders.

Posted on

Јана Клопчевска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Прва во серијалот мотивациски успешни приказни е Јана Клопчевска, вонреден професор на Технолошко-металуршкиот факултет при Универзитетот “Св.Кирил и Методиј„ Скопје.

Таа во својата успешна животна приказна нагласува: “Да се биде жена научник не е лесно но е интересно особено ако се работи дизајнирање на храна или молекуларна гастрономија, максимално исполнува.

Мојата приказна се состои од прехранбен технолог до вонреден професор со работно искуство во Алкалоид АД и Агенција за Храна и ветеринарство, па се до Технолошко-Металуршкиот факултет. Интересен е развојот на мојата кариера и како постдокторант на Парацелзиумс Медицински Универзитет во Салзбург, односно тогаш сваќаш дека ништо не е спонтано, се е работа и само работа на себе.

Приватно мајка на 13 годишен Стефан, интересно дете кое се насочува кон спортот поради сите фамилијарни предиспозиции.

Многу енергија и посветување кон сите работни задачи и предизвици, а особено горда на тоа дека Скопје го претворивме во Биохак град, каде младите луѓе во Отворената Градска лабораторија ќе имаат можност да ги развиваат своите идеи.

Така течеше патот на успехот од храната кон молекуларната гастрономија, истражувања во областа на нови видови на канцер терапии, па се до транформација на биоотпадот за да се зачува нашата животна средина. Вложувајте во себе, секогаш!„

Оваа кампања има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат.

Животното патување на Јане не е само доказ за нејзината посветеност, туку и инспиративна приказна која може да ја преобликува перцепција на младите луѓе за науката. Нејзините зборови негуваат и ги поттикнат соништа и аспирации кон науката.

Јана сподели мудри зборови и порака до сите млади: “Науката е интересна бидејќи е предизвик. Ја бара целата наша енергија и не води во непозната но интригантна насока. Со младите луѓе треба да се биде соработник и пријател! Несебично да се пренесе знаењето и искуството. Да се стави граница, но и да им се постават целите. Со правилно насочување и мотивирање ќе се очекува од нив исто што и од возрасните соработници. Верувајте ќе се изненадите. Секој ден, не само тие од нас туку учиме и ние од нив!„

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“. Повеќе за проектот „Науката и јас“

Posted on

Exquisite Closure: Concluding the Third School of Politics by the Presidential Center for Political Education

Ohrid, 29.10.2023

The closure of the weekend in Ohrid marked the conclusion of the 2023 School for Politics, featuring the fifth module titled “Constructing Social Resistance to Diverse Forms of Disinformation.”

As an active and engaged collaborating partner aligned with the esteemed Presidential Center for Political Education, Macedonia2025 takes great pride in extending its heartfelt best wishes to all the participants who dedicated their time and effort to the 2023 School for Politics.

Dear participants, as you embark on your future journeys, we hope you continue to demonstrate the same level of passion, dedication, and resilience that you have exhibited throughout this program. We wish you all the best as you apply the knowledge and skills acquired from this experience to create positive change and make substantial contributions in your respective spheres of influence. Your dedication to enhancing your understanding of political dynamics and fostering critical thinking in combating disinformation is truly commendable. Please accept our warmest regards and sincerest wishes for success in all your future endeavors.

President Pendarovski’s address during the Certificate ceremony: https://www.youtube.com/watch?v=9tsUnIkcD38

The School of Politics is made possible through collaborative efforts with the offices of the Friedrich-Ebert-Stiftung Skopje, the International Republican Institute (IRI), the Konrad-Adenauer-Stiftung Skopje, the National Democratic Institute for International Affairs (NDI), the Westminster Foundation for Democracy, the Foundation “MK2025,” and the Regional Youth Cooperation Office – RYCO. We extend our gratitude to all these valued partners for their support and contributions to the success of The School of Politics

Posted on

Промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Ги повикуваме сите научници да ја инспирираат следната генерација!

Дали сте научник страстен за разгорување на љубопитност и инспирација на младите умови на иднината? Ако е така, Ве покануваме да се придружите на специјалната иницијатива која има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование преку вашата стручност, искуство и мудри зборови.

Зошто вашето учество е важно?

Со споделување на вашите мотивациони цитати и успешни приказни, можете да бидете ѕвезда-водилка што го осветлува патот за научниците кои се во развој или се двоумат. Вашето патување не е само доказ за вашата посветеност, туку и инспиративна приказна која може да ја преобликува нивната перцепција за науката. Вашите зборови можат да ги негуваат и поттикнат нивните соништа и аспирации.

Она што го бараме:

Бараме научници од сите области на студии, за да придонесат со своите мотивациони согледувања. Без разлика дали сте хемичар, биолог, физичар, географ, инженер или истражувач во кој било друг домен, вашата единствена перспектива може да инспирира и да одѕвонува како ехо во младите умови.

Како да се вклучите

Учеството е лесно! Споделете го вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник. Вашата порака треба да биде соодветна на возраста, привлечна и достапна за учениците од основните училишта.

Вашиот мотивирачки цитат (1-2 реченици) и/или вашата успешна приказна (150-200 зборови), со некои основни информации за вас, прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК  

Кампањата ќе трае до јули 2024 година.

Влијание

Вашите зборови имаат потенцијал да предизвикаат доживотен интерес за науката, да всадат верба во себе кај младите и да помогнат во обликувањето на научниците на иднината. Заедно, можеме да создадеме заедница на млади умови кои се желни да истражуваат, да иновираат и да сонуваат големини.

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“.  Повеќе за проектот „Науката и јас“