Posted on

Exquisite Closure: Concluding the Third School of Politics by the Presidential Center for Political Education

Ohrid, 29.10.2023

The closure of the weekend in Ohrid marked the conclusion of the 2023 School for Politics, featuring the fifth module titled “Constructing Social Resistance to Diverse Forms of Disinformation.”

As an active and engaged collaborating partner aligned with the esteemed Presidential Center for Political Education, Macedonia2025 takes great pride in extending its heartfelt best wishes to all the participants who dedicated their time and effort to the 2023 School for Politics.

Dear participants, as you embark on your future journeys, we hope you continue to demonstrate the same level of passion, dedication, and resilience that you have exhibited throughout this program. We wish you all the best as you apply the knowledge and skills acquired from this experience to create positive change and make substantial contributions in your respective spheres of influence. Your dedication to enhancing your understanding of political dynamics and fostering critical thinking in combating disinformation is truly commendable. Please accept our warmest regards and sincerest wishes for success in all your future endeavors.

President Pendarovski’s address during the Certificate ceremony: https://www.youtube.com/watch?v=9tsUnIkcD38

The School of Politics is made possible through collaborative efforts with the offices of the Friedrich-Ebert-Stiftung Skopje, the International Republican Institute (IRI), the Konrad-Adenauer-Stiftung Skopje, the National Democratic Institute for International Affairs (NDI), the Westminster Foundation for Democracy, the Foundation “MK2025,” and the Regional Youth Cooperation Office – RYCO. We extend our gratitude to all these valued partners for their support and contributions to the success of The School of Politics

Posted on

Промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Ги повикуваме сите научници да ја инспирираат следната генерација!

Дали сте научник страстен за разгорување на љубопитност и инспирација на младите умови на иднината? Ако е така, Ве покануваме да се придружите на специјалната иницијатива која има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование преку вашата стручност, искуство и мудри зборови.

Зошто вашето учество е важно?

Со споделување на вашите мотивациони цитати и успешни приказни, можете да бидете ѕвезда-водилка што го осветлува патот за научниците кои се во развој или се двоумат. Вашето патување не е само доказ за вашата посветеност, туку и инспиративна приказна која може да ја преобликува нивната перцепција за науката. Вашите зборови можат да ги негуваат и поттикнат нивните соништа и аспирации.

Она што го бараме:

Бараме научници од сите области на студии, за да придонесат со своите мотивациони согледувања. Без разлика дали сте хемичар, биолог, физичар, географ, инженер или истражувач во кој било друг домен, вашата единствена перспектива може да инспирира и да одѕвонува како ехо во младите умови.

Како да се вклучите

Учеството е лесно! Споделете го вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник. Вашата порака треба да биде соодветна на возраста, привлечна и достапна за учениците од основните училишта.

Вашиот мотивирачки цитат (1-2 реченици) и/или вашата успешна приказна (150-200 зборови), со некои основни информации за вас, прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК  

Кампањата ќе трае до јули 2024 година.

Влијание

Вашите зборови имаат потенцијал да предизвикаат доживотен интерес за науката, да всадат верба во себе кај младите и да помогнат во обликувањето на научниците на иднината. Заедно, можеме да создадеме заедница на млади умови кои се желни да истражуваат, да иновираат и да сонуваат големини.

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“.  Повеќе за проектот „Науката и јас“

Posted on

Отворен повик за наставници по природни науки: Дводневна тренинг работилница за ефективна настава по природни науки

Повикот е отворен до 01.11.2023 год

Дали сте посветен наставник по природни науки што бара да ги подобри своите наставни вештини и да биде во тек со најновите образовни стандарди?

Македонија2025 објавува единствена можност за обука на 20-25 наставници по природни науки во основните училишта во Македонија.

Обуките ќе се реализираат како дел од соработката на Македонија2025 со компанијата Џонсон Мети, во рамки на програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“.

За проектот

Целта на проектот е да ги обучи наставниците по природни науки во руралните/урбаните основни училишта во Северна Македонија со вештини и техники за промовирање на интересот и амбицијата на учениците да ја сакаат науката и да ги изберат нивните идни кариери во науката. Во рамки на обуката, наставниците ќе добијат идеи и инструкции за тоа како да ја унапредат наставата со цел да го зголемат интересот и знаењето на младите во обалста на науката. Наставниците, заедно со своите ученици, ќе имаат и единствена можност да изработат и презентираат експерименти поврзани со науката на посебно организирани саеми за наука.

За обуката

Организираме дводневна работилница за обука на наставници дизајнирана да ги зајакне капацитетите и вештините на наставниците почетници кои реализираат настава по предметот Природни науки во 6. одделение. Оваа работилница ќе се фокусира на обучување со ефективни методи на настава по природни науки, вклучувајќи учење базирано на истражување, практични експерименти и учење базирано на проекти, сите усогласени со националните и меѓународните стандарди. Обуката ќе се реализира во соработка со Бирото за развој на образование.

Што може да очекувате

 • Информативни сесии спроведувани од страна на обучувачи од Бирото за развој на образованието и други образовни институции;
 • Практични стратегии и методи за унапредување на наставата по природни науки;
 • Сертификати за професионален развој за да се поттикне вашиот напредок во кариерата;
 • Обврска да се развијат и да се прикажат свои експерименти на регионални саеми спроведени со група ваши ученици;
 • Можност за посета на Џонсон Мети Скопје, водечка компанија во областа на одржлива посветеност на иновациите и технолошките откритија, со глобално влијание во области како што се транспортот со ниски емисии, енергијата, хемиската обработка и најефикасната употреба на природните ресурси на планетата;
 • Мерење на влијанието на обуката кон подобрената самодоверба и мотивација на наставниците ќе се врши преку истражување/анкета од мал обем засновано на прашалник за самоевалуација, споредувајќи ја прединтервенцијата (пред обуката) и постинтервенцијата (по обуката или програмата).

Општи услови за учесниците на обуката

Право да конкурираат:

 • Наставници почетници кои предаваат предмет Природни науки во 6. одделение со релевантно образование во областа (биологија, хемија, физика или георгафија);
 • Имаат работно искуство во настава не подолго од 5 години;  и
 • Сте државјанин на Република Северна Македонија.

Како да аплицирате

За да Ве земеме предвид за оваа возбудлива можност, треба да:

 • Поднесете ваша биографија (CV) која го прикажува вашето образование, искуството во наставата и претходно посетените обуки и другите професионални активности;
 • Потврда од основното училиште дека во учебната 2023/24 година реализирате настава по Природни науки во 6. одделение и работен стаж;
 • Напишете кратко мотивационо писмо (максимум 1000 зборови) објаснувајќи зошто сте заинтересирани да учествувате на оваа работилница; и
 • Документите се доставуваат на македонски јазик.

Процес на аплицирање и селекција

За дополнителни прашања за самиот повик користете ја електронската адреса: ScienceAndMe@macedonia2025.com.

Поднесувањето апликации со прикачени горенаведените барани документи може да го направите на следнава ФОРМА.

Апликациите се прифаќаат најдоцна до 1-ви ноември 2023 година (23:59).

Процесот на апликацирање и административна проверка е спроведуван од страна на Македонија2025.

По завршување на процесот на административна проверка, апликациите ги разгледува Комисија за избор на учесници составена од претставници на партнерските институции на Македонија2025 и Џонсон Мети.

Комисијата за избор на учесници го задржува правото да повика дел од кандидатите кои влегле во потесен круг на дополнително интервју пред да се донесе финалната одлука и избор.

Сите апликанти ќе бидат известени за извршениот избор и одлука за учество најдоцна до крајот на ноември 2023 година по електронски пат.

Процесот на селекција ќе даде приоритет на регионалната, родовата и етничката застапеност на учесниците.

Важни датуми

Краен рок за аплицирање:  01.11.2023 година

Датум на обуката:  крај на ноември / прва недела од декември 2023 година или евентуално средина/крај на јануари 2024 година

Презентација на експерименти на саеми за наука:  февруари-мај 2024 година

Не ја пропуштајте оваа можност да ги подобрите вашите вештини за настава по природни науки и да ја инспирирате следната генерација научници.

Придружете ни се во ова едукативно и инспиративно искуство за да создадеме мотивирани ученици и посветла иднина!

Posted on

Recognition for diaspora Contribution 2023, Stanley (Nace) Thomas

Recognition for Diaspora Contribution 2023

is awarded to

Stanley (Nace) Thomas

for his outstanding contributions to the Macedonian community in the area of Humanitarian Work.

Stanley (Nace) Thomas has been awarded the Macedonia2025 Recognition for Diaspora Contribution in acknowledgment of his outstanding contributions to the advancement of Macedonia and its citizens. His unwavering commitment to humanitarian work, and strong dedicated humanitarian efforts, including disaster relief, refugee support, and social justice initiatives, has significantly impacted both the Republic of Macedonia and those in need.

Stanley Thomas, whose Macedonian roots were affected by historical events, became an influential figure. His father’s surname, Bozinov, became Bozinis when he immigrated to Canada in 1930 and then anglicized to Thomas. After a long separation due to Depression and World War II, Boris, Stan’s father, was finally reunited with his family in Windsor. Stan, a York University MBA graduate, didn’t forget his heritage. He led efforts to send $4 million worth of pharmaceutical supplies to Macedonia during the Kosovo crisis in 1999.

Stan has been involved with the Canadian Macedonian Senior Citizen’s Centre since 1978 and served as its president from 1990 to 1993. He transformed the Macedonian Open Golf Tournament into a fundraiser for Canadian Macedonian Place, raising over $1.2 million for charitable causes. The tournament continues as a 36-hole shotgun start event at Station Creek Golf Club.
Likewise, it is our pleasure to share a short video highlighting Mr. Thomas’ acknowledgment: https://www.youtube.com/watch?v=zXImgN2733s

Mr. Thomas received the Recognition for Diaspora Contribution 2023 during the Macedonia2025 Fundraising Gala held in Chicago on September 23, 2023. Accepting the recognition on his behalf was our co-founder, Mr. John Bitov Jr. The Recognition was awarded by the President Stevo Pendarovski.
We are delighted to present a brief pre-recorded video expressing gratitude for receiving the Recognition for Diaspora Contribution by Stanley (Stan) Thomas: https://www.youtube.com/watch?v=EJh_Cy1gyic
The Macedonia2025 organization is proud to recognize Mr. Thomas for his remarkable contributions and aspires to see his example inspire others to create a positive impact within their respective communities.

Posted on

Recognition for Diaspora Contribution 2023, Vlatko Andonovski

Recognition for Diaspora Contribution 2023

is awarded to

Vlatko Andonovski

for his outstanding contributions to the Macedonian community in the area of Leadership and Advocacy

Vlatko Andonovski has been awarded the Macedonia2025 Recognition for Diaspora Contribution in acknowledgment of his steadfast commitment in the domain of Leadership and Advocacy, where he is showcasing exceptional leadership skills or advocating for Macedonian interests. Moreover, through his professional success, he exerts a positive influence on the global promotion and affirmation of his homeland, contributing to increased awareness and understanding of Macedonia and its people on an international scale.

Vlatko Andonovski, originally from Skopje, became a U.S. citizen in 2015. He graduated from Park University in 2008 with a Bachelor’s degree in business administration/management and obtained a Master’s in Soccer Coaching Education from Ohio University in 2017. Residing in Kansas City, Missouri, he lives with his wife Biljana and their three children, Dragana, Luka, and Daria.

Andonovski played as a center-back in Europe with clubs like FK Rabotnički, Makedonija GP, and FK Vardar. He shifted to the U.S. for professional indoor soccer and played for various teams, earning accolades including Defender of the Year and being named MVP.

In his coaching journey, he led the professional indoor team Kansas City Comets to a MISL title in 2014-2015. He also served as an assistant coach for the Comets and eventually became the head coach of the U.S. Women’s National Team in 2019. Despite the challenges of the pandemic, he won his first 11 games as head coach, establishing a record for the best start in USWNT history. However, he stepped down from the head coach position of the U.S. Women’s National Team in 2023.
Likewise, it is our pleasure to share a short video highlighting Mr. Andonovski’ professional acknowledgment:

President Pendarovski personally awarded Mr. Andonovski with the 2023 Recognition for Diaspora Contribution on the Macedonia2025 Fundraising Gala held in Chicago on September 23, 2023.

The Macedonia2025 organization is proud to recognize Mr. Andonovski for his remarkable contributions and aspires to see their example inspire others to create a positive impact within their respective communities.

Posted on

Toni Jankovski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

I am writing to express my sincere gratitude and enthusiasm for my experience attending the Kellogg Executive Education Program at Northwestern Kellogg. This program has been nothing short of transformative, both professionally and personally.
The instant I set foot on the Northwestern Kellogg campus, I sensed that I was embarking on a unique journey. The quality of the faculty, the depth of expertise, and the degree of involvement surpassed even my most optimistic projections. The program’s syllabus had been meticulously crafted, providing a perfect blend of cutting-edge theory and hands-on application.
One of the most remarkable aspects of the program was the diversity of the cohort. Interacting with professionals from various industries and backgrounds provided a rich and dynamic learning environment. The collaborative spirit that permeated our group discussions and team projects was truly inspiring.
The faculty at Kellogg are not only renowned experts in their fields but also exceptional educators. They fostered an environment where questions were encouraged, and dialogue was open and enlightening. The real-world insights and case studies they shared were invaluable, and I left each session with a deeper understanding of the subject matter.
Beyond the classroom, the Kellogg Executive Education Program offers unparalleled networking opportunities. I had the privilege of connecting with accomplished individuals from around the world, building lasting relationships that I believe will continue to benefit me both personally and professionally.
As I reflect on my time at Kellogg, I am filled with a sense of empowerment and renewed ambition. The knowledge and skills I acquired have had a direct and positive impact on my work, allowing me to approach challenges with greater confidence and creativity. I feel better equipped to lead, innovate, and drive meaningful change within my organization.
In conclusion, attending the Kellogg Executive Education Program was a defining moment in my career journey. It has sharpened my strategic thinking, broadened my perspective, and elevated my leadership abilities. I wholeheartedly recommend this program to anyone seeking to take their career to the next level and look forward to the opportunity to return for further learning in the future.
Thank you to the entire Kellogg community and special gratitude to Macedonia2025 and Mike Zafirovski for this life-changing experience.
Participants: Toni Jankovski
Company: Product Development & Innovation at Diners Club Macedonia

Posted on

Zarko Dimitrioski, The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

I had the incredible opportunity to attend the Executive Development Program at Kellogg School of Management through your generous scholarship. My participation took place in May and June 2023, and I wanted to share my thoughts on the program and its impact on my personal and professional journey.

Program Review
The campus at Northwestern University was nothing short of remarkable—state-of-the-art facilities, meticulous attention to detail, and a warm, inviting atmosphere that fostered learning and camaraderie. The caliber of the teaching staff exceeded my expectations. Lectures that stood out included Sergio Rebelo’s ‘Mega Trends in International Economics, “Dan Kraemer’s ‘Design Your Next Disruptor Workshop”, and Loran Nordgren’s courses on “Leading and Managing Innovation” and “Influence Without Authority.”
The learning approach was hands-on and facilitative, encouraging rich discussions among participants. That said, the group size was slightly smaller than expected, yet it contributed to a more intimate and engaging learning experience. The diversity and spirit of the group were absolutely amazing. I do believe the in-person lectures significantly surpassed online interactions in terms of engagement and depth.

Suggestions for Improvement
Expectations and Participant Feedback: Given the program’s intensity, it might be beneficial to gauge the expectations and wishes of the participants. Fewer, more focused lectures could allow for deeper engagement.
  
Personal and Professional Impact
This program has had a monumental impact on my personality and work habits. It has broadened my perspective, improved my leadership abilities, and equipped me with tools to navigate the complex business landscape.

Campus Experience
The facilities and resources at Kellogg are world-class, and I found the environment to be intellectually invigorating. The friendships and networks one can build during this period can prove invaluable.

Final Thoughts
I would like to extend my deepest gratitude to Macedonia2025 for this life-changing experience. The logistical and organizational aspects from both MK2025 and Kellogg were well-executed, ensuring a smooth experience throughout.

To those considering this training, the experience you will gain is unparalleled. You will not just be learning; you will be evolving, in an environment that encourages you to find out what it takes and learn to be the best version of yourself, not only in the professional aspects of life.

Thank you and looking forward to a continued engagement with Macedonia2025.

Participants: Zarko Dimistrioski
Company: Managing Partner & Creative Director at BD GRUPA DOOEL (BDG Agency)