Posted on

Успесите на Наталија Тасевска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Наталија Тасевска, е наша стипендистка од фондот за талентирани средношколци “Таленти денес-лидери утре„.

Наталија која е во трета година на средното училиште „Ацо Русковски“ во Берово, продолжува со нејзиниот импресивен развој и активен ангажман во различни области. Таа не само што ги продлабочува своите уметнички и музички способности, туку и постигнува значајни успеси на голем број на натпревари. Имено, во изминатиов период, Наталија продолжува да учествува на натпревари и активности, додавајќи уште повеќе постигнувања на нејзиното портфолио. Со особено задоволство споделуваме некои од нив. Издвоено е нејзиното учество во натпреварот организиран од Амбасадата на Кралството Холандија, каде што со нејзиното кусо креативно анимирано видео на тема „Како да ја спречиме корупцијата?“ освоила трето место. Наградата и беше доделена од Роберт Декер, заменик амбасадор на Кралството Холандија. Ова признание дополнително ја мотивира и ја поттикнува нејзината креативност и уметничко изразување.

Нејзиниот академски успех е поткрепен и со одлични резултати на државниот натпревар по Македонски јазик и литература, каде што освоила трето место. Натпреварот бил фокусиран на морфологија, литературни дела и историјата на македонскиот јазик од 14 до 18 век, што укажува на нејзината способност да се натпреварува и истакнува во комплексни и захтевни академски области.

Наталија се занимава и со хемија, информатика, веб дизајн и создавање дигитални содржини, покажувајќи дека нејзиниот интерес се протега надвор од конвенционалните академски граници. Таа е исклучително активна во области кои нудат практично искуство и знаење, што ќе и биде корисно во понатамошното образование. Продолжува и со нејзината пасија – цртањето, а во меѓувреме нејзините цртежи го разубавуваат и училишниот хол.

Менторството играло значајна улога во нејзиниот личен и професионален развој, давајќи ѝ простор за размислување и развој на цели и амбиции во врска со нејзиното понатамошно образование. Еве што таа сподели за ова искуство: “Кога првпат прочитав за можноста за менторство, чувствував исполнетост со радост и благодарност. Одзивот беше моментален – без размислување, го примив предложениот состанок. Мојата менторка, беше исклучително отворена од самото почеток и со неа разговаравме за моите досегашни успеси, како и за чувствата, емоциите и искуствата кои ги имам, но и за моите амбиции и цели за иднината. Се чувствував слободно да споделувам и да размислувам на едно друго ниво. Исклучително сум благодарена на фондацијата МК2025 за можноста да работам со таква прекрасна менторка и личност.”

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Наталија во сите нејзини идни предизвици.

Понатаму, во февруари зедов успешно учество на натпреварот по хемија. Исто така ги надополнив моите знаења по информатика и во програмските јазици, па со мојата професорка и ментор Ивана Димовска постојано вежбав за дополнување на моите знаења по предмет што сакам да ми биде и понатамошно мое образование. Се пријавив и за вежби за натпревар, каде решаваме потешки задачи од тие во училиште. Исто така почнав да правам и некои веб страни, дигитални цртежи и некои дигитални постери и кратки видеа за вежби. Продолжив и со цртање, а во меѓувреме цртав и во училиштето.

За менторството

Денот кога ми стигна меилот, кога прочитав во врска со менторството, јас бев пресреќна и преблагодарна што ја имав таа можност. Штом видов, веднаш испратив меил на менторката Нела дека прифаќам да се запознаеме.Таа ми испрати меил со наведени датум и време кога е слободна. Се договоривме за време и датум и состанокот го одржавме онлајн. Најпрво, менторката Нела ми се претстави, а потоа јас кажував за мене како личност, за досегашните успеси и искуства.

Исто така разговаравме на многу интересни теми кои те тераат да размислуваш подлабоко. На пример каде се гледаш себеси за 5 години, за 10 години, истражување околу емоциите, што би направил доколку имаш премногу обврски, а многу малку време, како да бидеш организиран, за целите кои сакаш да ги исполниш, како и што би правел за тоа да го исполниш и слично.  Ми се допадна тоа што имаме можност за разговор и за вонучилишни активности исто така многу интересни.  Тоа беше едно мое ново искуство и се разбира дополнителни знаења. Се чувствував многу пријатно додека разговаравме и сум пресреќна што запознав прекрасна менторка и личност. 

Кога првпат прочитав за можноста за менторство, чувствував исполнетост со радост и благодарност. Одзивот беше моментален – без размислување, го примив предложениот состанок. Мојата менторка, беше исклучително отворена од самото почеток и со неа разговаравме за моите досегашни успеси, како и за чувствата, емоциите и искуствата кои ги имам, но и за моите амбиции и цели за иднината. Се чувствував слободно да споделувам и да размислувам на едно друго ниво.

Исклучително сум благодарена на фондацијата МК2025 за можноста да работам со таква прекрасна менторка и личност.”

Ова се некои од моите слики на ѕид во моето училиште кои би сакала да ги споделам со Вас

Posted on

Успесите на Мелани Иванова, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Мелани Иванова, родена во Штип и ученичка во четврта година во средното училиште „Славчо Стојменски“, несомнено ги оставила своите траги во литературниот свет. Покрај нејзината страст кон спортот, која била забележана и поздравена од организаторите на различни натпревари, таа исто така се истакнува и во областа на литературата и филозофијата.

Во продолжение споделуваме дел од успесите на Мелани.

Таа освои втори награди на повеќе престижни натпревари, меѓу кои и Државниот конкурс на слободна тема, организиран од страна на Агенцијата за млади и спорт, каде учествувале над 180 литерати Нејзината способност да спои уметност и спорт била особено истакната при оваа пригода. (линк до настанот https://ams.gov.mk/article/dodeleni-nagradite-od-konkursot-mladi-poeti). Мелани се истакнала и на Државниот натпревар по Филозофија, каде што исто така освоила второ место, демонстрирајќи го нејзиниот широк опсег на знаења и интереси.  Овој натпревар е организиран од страна на Филозофско друштво на Македонија. Оваа награда и носи право на учество на претстојната Филозофска Олимпијада во Македонија. (повеќе за настанот: https://www.facebook.com/philosophicalsocietyofmacedonia)

Нејзиниот ангажман не застанува со овие достигнувања, таа е:

 • добитник на најпрестижната награда за поетска творба на Меѓународниот литературен фестивал „Божиќна литература 2023“, организиран од Милица Паулус, што уште повеќе го потврдува нејзиното мајсторство во поезијата.
 • наградена на општинскиот литературен конкурс за есеј и на конкурсот за „Восхитна поезија“, дополнително покажувајќи ја нејзината способност да изразува комплексни мисли и емоции преку пишаниот збор.
 • освоила и втора награда на општински литературен конкурс за есеј на тема: “Шопов за некогаш и за сега“, во категорија средношколци, организиран по повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов итн.

Покрај овие значајни литературни и академски постигнувања, Мелани го сподели со нас и нејзиното искуство со овозможеното менторство преку Фондацијата МК2025, каде опишува дека менторството и дало целосна перспектива за иднината и ја поттикнало кон правилниот избор за нејзиното понатамошно образование.

Таа вели: „Фондацијата МК2025 покрај сите досегашни можности за надградување на талентот на нас, младите и усовршување на сите вештини и знаења, го достигна врвот со воспоставување на едно поинакво искуство со ментор кој ќе биде стимул и насока за справување со нови предизвици, а воедно и пријател за цел живот. Менторството ми овозможи целосна перспектива за во иднина. Полека, но сигурно ме поттикнува да го направам вистинскиот избор за моето високо образование. Мојата менторка е полн погодок. Ведра, насмеана, амбициозна, спремна да ме ислуша во било кое време, а најважно од сѐ, умешна да го трасира мојот пат кон успехот. Како стипендист, трета година по ред, заедно со фондацијата МК2025 сме секогаш чекор напред, со стремеж да ги освоиме најшироките хоризонти и невозможното да го направиме возможно, а во тоа несомнено, успеваме!„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Мелани во сите нејзини идни натпреварувања.

Posted on

Ива Костовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Ни преставува задоволство да го споделиме со вас искуството на Ива Костовска, стипендистка од стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„ со овозможеното менторство од страна на фондацијата МК2025.

“Воведувањето на менторството од страна на фондација е навистина прекрасно. Самата средба со менторот и можност за разговор и советување ми причинување лично задоволство, бидејќи грижата и посветеноста на фондацијата и нејзините вработени е навистина за пофалба. Особена радост ми причинува тоа што добив менторка која е спремна да ми понуди помош и подршка како во изборот на идна професија така и во мојата лична професионална надоградба, што е потреба на секоја млада личност во крајната година од средното образование.„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Ива во сите нејзини идни предизвици.

Posted on

Јована Ана Хаџи Христовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Јована Ана Хаџи Христовска, ученичка во трета година во средното училиште „Орце Николов“ во Скопје, продолжува да ја инспирира заедницата со своите активности и достигнувања. Со непоколеблива посветеност кон позитивни промени, таа се истакнува не само преку своето волонтерство во Црвениот крст, каде што нуди поддршка и се стреми кон подобра иднина за сите, туку и преку активното учество во различни проекти и дебати, особено оние кои се фокусираат на заштита на животната средина.

Нејзината ангажираност не заостанува зад нејзините академски обврски. Неодамна, Јована и нејзиниот тим од организацијата “Имам Став!”, под водство на професор Татијана Гацова, постигнале значителен успех со учеството на дебата во Европскиот парламент во Стразбур. Тие успешно се справиле со предизвикот, покажувајќи импресивни способности за аргументација и критичко мислење, особено кога станува збор за теми како што е ширењето на дезинформации преку медиумите. Во таа дебата, Јована активно учествувала во дискусии и предлагање на решенија за справување со ова прашање, застапувајќи ставови против воведувањето на факт-чекери поддржани од вештачка интелигенција и владината цензура на медиумите. Испитувањето и предизвикувањето на предлозите од другите групи потврдиле нејзините способности за аналитичко размислување и давање смислени контрааргументи. Еве што таа сподели за ова искуство: “Морам да признаам дека не беше лесно бидејќи сите држави имаа добри претставници. Имав можност и лично да ја прашам претседателката на советот на ЕП прашање на кое одговори со целосна посветеност. Оваа посета беше важна за мене и мојот личен развој од многу аспекти но исто така и за нашата држава бидејќи покажува дека и новите генерации се желни и целат кон успехот и иднината на нашата држава, ова беше истакнато и од самите претставници на ЕП, ни дадоа до знаење на нас а и на сите 590 присутни дека е голем чекор за нашата земја.„

Покрај нејзиниот активен ангажман во дебатите и волонтерството, Јована се занимава и со области како што се кодирањето и роботиката, покажувајќи голема страст кон создавањето на иновативни роботи. Нејзината посветеност кон овие технички предизвици открива дека таа не само што се стреми кон академски и социјален успех, туку и кон истражување и иновација во областа на технологијата.

Значителен дел од нејзината лична и професионална развојна патека е и нејзиното искуство со менторството кое го овозможи фондацијата МК2025, укажувајќи дека менторката игра значајна улога во нејзиното усмерување кон иднината. “Сакам да изразам најискрена благодарност кон фондацијата МК2025 и мојата менторка. Нашиот менторски процес тече природно и продуктивно. Таа не само што ги сослуша моите планови за иднината, туку и ме насочува во правилната насока. Нејзиниот реален пристап и поддршка ме поттикнуваат да го следам својот пат, и со вклопување во една реална слика за опкружувањето и барањата на пазарот на трудот.„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Јована Ана во сите нејзини идни предизвици.

Posted on

“Talents Today – Leaders Tomorrow” Making a Difference Through Mentorship 

In an era where guidance and leadership are paramount to success, we are immensely proud to spotlight our mentorship initiative wit in the Support Fund for Talented High School Students “Talents Today – Leaders Tomorrow.” This program stands as a testament to the power of mentorship in fostering the next generation of leaders, especially among high school students from economically disadvantaged backgrounds. Our aim is not just to mentor but to transform lives and communities by empowering young talents to reach their full potential.

As we move forward, our gratitude extends profoundly to all mentors who have dedicated their time, knowledge, and hearts to this noble cause. Your unwavering commitment and personal investment in the future of these young minds do not go unnoticed. Your roles as guides, advisors, and role models are crucial in navigating these talented individuals toward a brighter, more promising future.

We are honored to introduce our distinguished mentors, each a beacon of excellence in their respective fields, contributing their unique expertise and insights:

 • Angela BUSHESKA, an Engineering Student, Social Entrepreneur, and Public Speaker, who also stands as a proud former beneficiary of the “Talents Today – Leaders Tomorrow” Scholarship Program. Angela’s journey from scholarship recipient to mentor embodies the program’s cycle of empowerment and giving back.
 • Daniel CUNNINGHAM, an esteemed Instructional Designer, Public Speaker, and Learning and Development Consultant, whose innovative approaches in education are shaping the learning experiences of our mentees.
 • Zehra KJUFLIJU, a dedicated Program Associate at the International Republican Institute (IRI), who passionately advocates for environmental and social causes, enriching our program with her global perspective and commitment to change.
 • Ivana NIKOLIKJ, a trailblazer as a Business Development Executive at IWConnect and a celebrated Forbes Councils Official Member. Ivana brings a wealth of knowledge in tech, leadership, and innovation.
 • Mаја CHANAKJEVIKJ, an English Horn soloist and oboe player with the National Philharmonic Orchestra, whose artistic brilliance and dedication inspire creativity and excellence.
 • Mitko ANDONOV, a visionary entrepreneur and owner of Eon Eden marketing and strategy, providing invaluable insights into marketing, business planning, and e-commerce.
 • Nela JOLESKA, the CEO of Genuine Dynamics, whose expertise in emotional intelligence and performance management is transforming leadership paradigms.
 • Nena MANCHEV, the Head of Education and Leadership Programs at Macedonia2025, guiding our educational strategies with her profound experience and commitment to leadership development.
 • Slavica TASEVA, a Founder of Resources & Solutions, whose expertise as a Career Coach, Trainer, and HR & KPI Consultant is invaluable to our mentors and mentees alike.
 • Tiana SKENDEROVSKA POLENAKOVIKJ, with her MS in Industrial Engineering and Management, brings a unique blend of experience from the automotive and software industries, enriching our program’s diversity.

Through your generous support and mentorship, you are not only shaping futures but also empowering young minds across Macedonia. Your dedication is nurturing potential, paving the way for a brighter tomorrow, and creating a legacy of leadership and hope.

We extend our deepest thanks for your commitment to mentoring and for being pillars of support and inspiration for our scholarship recipients. Your impact is immeasurable, and together, we are indeed making a difference.

Together, we are nurturing the leaders of tomorrow.

Posted on

ABOUT THE SUCCESSES OF LEON ALI – SCHOLARSHIP RECIPIENT OF THE FUND FOR TALENTED STUDENTS OF MACEDONIA2025

Leon Ali is a high school student studying to be a medical technician in the “Shaip Yusuf“ High school in Skopje. Leon, like the rest of the scholarship holders from Support Fund for Talented Students “Talents Today – Leaders Tomorrow” has fulfilled his summer period with countless activities, which he shared with us.

In June, Leon took part in a training on the topic “Discrimination and Genocide on the Romans in the Second World War” organized by the Roman Cultural and Media Center “BARICANIPE”, financially supported from the EVZ Foundation in Germany. “The training is a part from the project titled “Bring!  The voice of the Past, the Present and the Future”where we – the participants had the opportunity to get to know crucial dates and events associated with the genocide upon the Roman nationals during the 2nd World War, the reasons for the genocide and atrocities made upon the Romans. As a person from a Roman descent, I am eager to learn about my unfortunately, not so cheerful history. For that reason, I, as a young Roman, will try to minimize the discrimination and stereotypes associated with my people and make them forgotten.” – says Leon. Presenting the genocide through mobile journalism was a part of the training, for which the students prepared video contents in which they talked about themes associated with the genocide and shared their own messages with the aim to stop it from ever reoccurring.

On June 24th, Leon took part in a panel discussion titled “Youth and the Mental Health”, taking place in the Cabinet of the President which was initiated by the First Lady Mrs. Elizabeta Gjorgjievska. The purpose of the panel discussion was putting the mental health of young people into perspective. The Macedonian National Youth Union, the Union of High School Students and the Association of Students in Medicine, including our Leon were among the attendees of the discussion.

In the course of August, Leon took part in the SMARTY training, organized by The International Organization “IOM”. The training was organized in two sessions in the duration of 3 days. He gained new skills in mediation, active listening, teamwork, independently solving on everyday challenges, and settling problems one faces through establishing effective interactions with others.

Besides the personal development training, Leon participated in a seminar on the topic “Media Literacy and Critical Thinking” as a student with national awards and achievements which is organized by the high school he goes to – “Shaip Yusuf”. With this type of activities, the school selflessly invests in the knowledge and skills of its own staff, contributes to their professional development and improvement, as well as motivating and stimulating students to achieve better results and achievements.

The new academic year started in September, in which Leon was elected School President. “I am confident that I will reach all imaginable goals in my new role!” – Leon says enthusiastically.

Besides taking on a new role in his school, Leon has started drawing a new mural in the schoolyard, which is still not finished. We are impatiently waiting for Leon to send us pictures ones the mural is finished!