Posted on

Успесите на Наталија Тасевска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Наталија Тасевска, е наша стипендистка од фондот за талентирани средношколци “Таленти денес-лидери утре„.

Наталија која е во трета година на средното училиште „Ацо Русковски“ во Берово, продолжува со нејзиниот импресивен развој и активен ангажман во различни области. Таа не само што ги продлабочува своите уметнички и музички способности, туку и постигнува значајни успеси на голем број на натпревари. Имено, во изминатиов период, Наталија продолжува да учествува на натпревари и активности, додавајќи уште повеќе постигнувања на нејзиното портфолио. Со особено задоволство споделуваме некои од нив. Издвоено е нејзиното учество во натпреварот организиран од Амбасадата на Кралството Холандија, каде што со нејзиното кусо креативно анимирано видео на тема „Како да ја спречиме корупцијата?“ освоила трето место. Наградата и беше доделена од Роберт Декер, заменик амбасадор на Кралството Холандија. Ова признание дополнително ја мотивира и ја поттикнува нејзината креативност и уметничко изразување.

Нејзиниот академски успех е поткрепен и со одлични резултати на државниот натпревар по Македонски јазик и литература, каде што освоила трето место. Натпреварот бил фокусиран на морфологија, литературни дела и историјата на македонскиот јазик од 14 до 18 век, што укажува на нејзината способност да се натпреварува и истакнува во комплексни и захтевни академски области.

Наталија се занимава и со хемија, информатика, веб дизајн и создавање дигитални содржини, покажувајќи дека нејзиниот интерес се протега надвор од конвенционалните академски граници. Таа е исклучително активна во области кои нудат практично искуство и знаење, што ќе и биде корисно во понатамошното образование. Продолжува и со нејзината пасија – цртањето, а во меѓувреме нејзините цртежи го разубавуваат и училишниот хол.

Менторството играло значајна улога во нејзиниот личен и професионален развој, давајќи ѝ простор за размислување и развој на цели и амбиции во врска со нејзиното понатамошно образование. Еве што таа сподели за ова искуство: “Кога првпат прочитав за можноста за менторство, чувствував исполнетост со радост и благодарност. Одзивот беше моментален – без размислување, го примив предложениот состанок. Мојата менторка, беше исклучително отворена од самото почеток и со неа разговаравме за моите досегашни успеси, како и за чувствата, емоциите и искуствата кои ги имам, но и за моите амбиции и цели за иднината. Се чувствував слободно да споделувам и да размислувам на едно друго ниво. Исклучително сум благодарена на фондацијата МК2025 за можноста да работам со таква прекрасна менторка и личност.”

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Наталија во сите нејзини идни предизвици.

Понатаму, во февруари зедов успешно учество на натпреварот по хемија. Исто така ги надополнив моите знаења по информатика и во програмските јазици, па со мојата професорка и ментор Ивана Димовска постојано вежбав за дополнување на моите знаења по предмет што сакам да ми биде и понатамошно мое образование. Се пријавив и за вежби за натпревар, каде решаваме потешки задачи од тие во училиште. Исто така почнав да правам и некои веб страни, дигитални цртежи и некои дигитални постери и кратки видеа за вежби. Продолжив и со цртање, а во меѓувреме цртав и во училиштето.

За менторството

Денот кога ми стигна меилот, кога прочитав во врска со менторството, јас бев пресреќна и преблагодарна што ја имав таа можност. Штом видов, веднаш испратив меил на менторката Нела дека прифаќам да се запознаеме.Таа ми испрати меил со наведени датум и време кога е слободна. Се договоривме за време и датум и состанокот го одржавме онлајн. Најпрво, менторката Нела ми се претстави, а потоа јас кажував за мене како личност, за досегашните успеси и искуства.

Исто така разговаравме на многу интересни теми кои те тераат да размислуваш подлабоко. На пример каде се гледаш себеси за 5 години, за 10 години, истражување околу емоциите, што би направил доколку имаш премногу обврски, а многу малку време, како да бидеш организиран, за целите кои сакаш да ги исполниш, како и што би правел за тоа да го исполниш и слично.  Ми се допадна тоа што имаме можност за разговор и за вонучилишни активности исто така многу интересни.  Тоа беше едно мое ново искуство и се разбира дополнителни знаења. Се чувствував многу пријатно додека разговаравме и сум пресреќна што запознав прекрасна менторка и личност. 

Кога првпат прочитав за можноста за менторство, чувствував исполнетост со радост и благодарност. Одзивот беше моментален – без размислување, го примив предложениот состанок. Мојата менторка, беше исклучително отворена од самото почеток и со неа разговаравме за моите досегашни успеси, како и за чувствата, емоциите и искуствата кои ги имам, но и за моите амбиции и цели за иднината. Се чувствував слободно да споделувам и да размислувам на едно друго ниво.

Исклучително сум благодарена на фондацијата МК2025 за можноста да работам со таква прекрасна менторка и личност.”

Ова се некои од моите слики на ѕид во моето училиште кои би сакала да ги споделам со Вас

Posted on

Успесите на Мелани Иванова, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Мелани Иванова, родена во Штип и ученичка во четврта година во средното училиште „Славчо Стојменски“, несомнено ги оставила своите траги во литературниот свет. Покрај нејзината страст кон спортот, која била забележана и поздравена од организаторите на различни натпревари, таа исто така се истакнува и во областа на литературата и филозофијата.

Во продолжение споделуваме дел од успесите на Мелани.

Таа освои втори награди на повеќе престижни натпревари, меѓу кои и Државниот конкурс на слободна тема, организиран од страна на Агенцијата за млади и спорт, каде учествувале над 180 литерати Нејзината способност да спои уметност и спорт била особено истакната при оваа пригода. (линк до настанот https://ams.gov.mk/article/dodeleni-nagradite-od-konkursot-mladi-poeti). Мелани се истакнала и на Државниот натпревар по Филозофија, каде што исто така освоила второ место, демонстрирајќи го нејзиниот широк опсег на знаења и интереси.  Овој натпревар е организиран од страна на Филозофско друштво на Македонија. Оваа награда и носи право на учество на претстојната Филозофска Олимпијада во Македонија. (повеќе за настанот: https://www.facebook.com/philosophicalsocietyofmacedonia)

Нејзиниот ангажман не застанува со овие достигнувања, таа е:

 • добитник на најпрестижната награда за поетска творба на Меѓународниот литературен фестивал „Божиќна литература 2023“, организиран од Милица Паулус, што уште повеќе го потврдува нејзиното мајсторство во поезијата.
 • наградена на општинскиот литературен конкурс за есеј и на конкурсот за „Восхитна поезија“, дополнително покажувајќи ја нејзината способност да изразува комплексни мисли и емоции преку пишаниот збор.
 • освоила и втора награда на општински литературен конкурс за есеј на тема: “Шопов за некогаш и за сега“, во категорија средношколци, организиран по повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов итн.

Покрај овие значајни литературни и академски постигнувања, Мелани го сподели со нас и нејзиното искуство со овозможеното менторство преку Фондацијата МК2025, каде опишува дека менторството и дало целосна перспектива за иднината и ја поттикнало кон правилниот избор за нејзиното понатамошно образование.

Таа вели: „Фондацијата МК2025 покрај сите досегашни можности за надградување на талентот на нас, младите и усовршување на сите вештини и знаења, го достигна врвот со воспоставување на едно поинакво искуство со ментор кој ќе биде стимул и насока за справување со нови предизвици, а воедно и пријател за цел живот. Менторството ми овозможи целосна перспектива за во иднина. Полека, но сигурно ме поттикнува да го направам вистинскиот избор за моето високо образование. Мојата менторка е полн погодок. Ведра, насмеана, амбициозна, спремна да ме ислуша во било кое време, а најважно од сѐ, умешна да го трасира мојот пат кон успехот. Како стипендист, трета година по ред, заедно со фондацијата МК2025 сме секогаш чекор напред, со стремеж да ги освоиме најшироките хоризонти и невозможното да го направиме возможно, а во тоа несомнено, успеваме!„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Мелани во сите нејзини идни натпреварувања.

Posted on

Ива Костовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Ни преставува задоволство да го споделиме со вас искуството на Ива Костовска, стипендистка од стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„ со овозможеното менторство од страна на фондацијата МК2025.

“Воведувањето на менторството од страна на фондација е навистина прекрасно. Самата средба со менторот и можност за разговор и советување ми причинување лично задоволство, бидејќи грижата и посветеноста на фондацијата и нејзините вработени е навистина за пофалба. Особена радост ми причинува тоа што добив менторка која е спремна да ми понуди помош и подршка како во изборот на идна професија така и во мојата лична професионална надоградба, што е потреба на секоја млада личност во крајната година од средното образование.„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Ива во сите нејзини идни предизвици.

Posted on

Јована Ана Хаџи Христовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Јована Ана Хаџи Христовска, ученичка во трета година во средното училиште „Орце Николов“ во Скопје, продолжува да ја инспирира заедницата со своите активности и достигнувања. Со непоколеблива посветеност кон позитивни промени, таа се истакнува не само преку своето волонтерство во Црвениот крст, каде што нуди поддршка и се стреми кон подобра иднина за сите, туку и преку активното учество во различни проекти и дебати, особено оние кои се фокусираат на заштита на животната средина.

Нејзината ангажираност не заостанува зад нејзините академски обврски. Неодамна, Јована и нејзиниот тим од организацијата “Имам Став!”, под водство на професор Татијана Гацова, постигнале значителен успех со учеството на дебата во Европскиот парламент во Стразбур. Тие успешно се справиле со предизвикот, покажувајќи импресивни способности за аргументација и критичко мислење, особено кога станува збор за теми како што е ширењето на дезинформации преку медиумите. Во таа дебата, Јована активно учествувала во дискусии и предлагање на решенија за справување со ова прашање, застапувајќи ставови против воведувањето на факт-чекери поддржани од вештачка интелигенција и владината цензура на медиумите. Испитувањето и предизвикувањето на предлозите од другите групи потврдиле нејзините способности за аналитичко размислување и давање смислени контрааргументи. Еве што таа сподели за ова искуство: “Морам да признаам дека не беше лесно бидејќи сите држави имаа добри претставници. Имав можност и лично да ја прашам претседателката на советот на ЕП прашање на кое одговори со целосна посветеност. Оваа посета беше важна за мене и мојот личен развој од многу аспекти но исто така и за нашата држава бидејќи покажува дека и новите генерации се желни и целат кон успехот и иднината на нашата држава, ова беше истакнато и од самите претставници на ЕП, ни дадоа до знаење на нас а и на сите 590 присутни дека е голем чекор за нашата земја.„

Покрај нејзиниот активен ангажман во дебатите и волонтерството, Јована се занимава и со области како што се кодирањето и роботиката, покажувајќи голема страст кон создавањето на иновативни роботи. Нејзината посветеност кон овие технички предизвици открива дека таа не само што се стреми кон академски и социјален успех, туку и кон истражување и иновација во областа на технологијата.

Значителен дел од нејзината лична и професионална развојна патека е и нејзиното искуство со менторството кое го овозможи фондацијата МК2025, укажувајќи дека менторката игра значајна улога во нејзиното усмерување кон иднината. “Сакам да изразам најискрена благодарност кон фондацијата МК2025 и мојата менторка. Нашиот менторски процес тече природно и продуктивно. Таа не само што ги сослуша моите планови за иднината, туку и ме насочува во правилната насока. Нејзиниот реален пристап и поддршка ме поттикнуваат да го следам својот пат, и со вклопување во една реална слика за опкружувањето и барањата на пазарот на трудот.„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Јована Ана во сите нејзини идни предизвици.

Posted on

“Talents Today – Leaders Tomorrow” Making a Difference Through Mentorship 

In an era where guidance and leadership are paramount to success, we are immensely proud to spotlight our mentorship initiative wit in the Support Fund for Talented High School Students “Talents Today – Leaders Tomorrow.” This program stands as a testament to the power of mentorship in fostering the next generation of leaders, especially among high school students from economically disadvantaged backgrounds. Our aim is not just to mentor but to transform lives and communities by empowering young talents to reach their full potential.

As we move forward, our gratitude extends profoundly to all mentors who have dedicated their time, knowledge, and hearts to this noble cause. Your unwavering commitment and personal investment in the future of these young minds do not go unnoticed. Your roles as guides, advisors, and role models are crucial in navigating these talented individuals toward a brighter, more promising future.

We are honored to introduce our distinguished mentors, each a beacon of excellence in their respective fields, contributing their unique expertise and insights:

 • Angela BUSHESKA, an Engineering Student, Social Entrepreneur, and Public Speaker, who also stands as a proud former beneficiary of the “Talents Today – Leaders Tomorrow” Scholarship Program. Angela’s journey from scholarship recipient to mentor embodies the program’s cycle of empowerment and giving back.
 • Daniel CUNNINGHAM, an esteemed Instructional Designer, Public Speaker, and Learning and Development Consultant, whose innovative approaches in education are shaping the learning experiences of our mentees.
 • Zehra KJUFLIJU, a dedicated Program Associate at the International Republican Institute (IRI), who passionately advocates for environmental and social causes, enriching our program with her global perspective and commitment to change.
 • Ivana NIKOLIKJ, a trailblazer as a Business Development Executive at IWConnect and a celebrated Forbes Councils Official Member. Ivana brings a wealth of knowledge in tech, leadership, and innovation.
 • Mаја CHANAKJEVIKJ, an English Horn soloist and oboe player with the National Philharmonic Orchestra, whose artistic brilliance and dedication inspire creativity and excellence.
 • Mitko ANDONOV, a visionary entrepreneur and owner of Eon Eden marketing and strategy, providing invaluable insights into marketing, business planning, and e-commerce.
 • Nela JOLESKA, the CEO of Genuine Dynamics, whose expertise in emotional intelligence and performance management is transforming leadership paradigms.
 • Nena MANCHEV, the Head of Education and Leadership Programs at Macedonia2025, guiding our educational strategies with her profound experience and commitment to leadership development.
 • Slavica TASEVA, a Founder of Resources & Solutions, whose expertise as a Career Coach, Trainer, and HR & KPI Consultant is invaluable to our mentors and mentees alike.
 • Tiana SKENDEROVSKA POLENAKOVIKJ, with her MS in Industrial Engineering and Management, brings a unique blend of experience from the automotive and software industries, enriching our program’s diversity.

Through your generous support and mentorship, you are not only shaping futures but also empowering young minds across Macedonia. Your dedication is nurturing potential, paving the way for a brighter tomorrow, and creating a legacy of leadership and hope.

We extend our deepest thanks for your commitment to mentoring and for being pillars of support and inspiration for our scholarship recipients. Your impact is immeasurable, and together, we are indeed making a difference.

Together, we are nurturing the leaders of tomorrow.

Posted on

Open Call for Scholarships for Executive Education Program in Canada 2024

Call for applications closed on: April 20th, 2024

Macedonia2025 is thrilled to announce an open call for 4 scholarships for its Executive Education Program in Canada offering Leadership and Strategic Execution Programs in collaboration with the Smith School of Business, Queen’s University in Kingston, Canada.

General information about the Program

The Macedonia2025 Executive Education Program in Canada offers talented Macedonian executives a comprehensive North American experience, featuring access to top executive education courses and genuine business exposure in North American companies.

The program aims to actively and continuously support talented young professionals in the country to realize their full personal and leadership potential by increasing the participant’s competencies and performance in a continuously changing global business environment. It also offers a unique networking opportunity that can help export-oriented companies promote their products and services to the global markets.

Smith School of Business at Queen’s University is one of Canada’s leading business schools, renowned for its excellence in management education and research. Accredited by AACSB International, it offers a range of undergraduate, graduate, and executive programs tailored to meet diverse professional needs. With a focus on a global perspective, state-of-the-art facilities, and a strong alumni network, the Smith School of Business prepares students and executives to thrive in today’s dynamic business landscape, making impactful contributions to their fields and communities.

Application Criteria

The target participants for this program are top Macedonian executives, high-level managers and proven entrepreneurs at companies located in Macedonia who plan to develop their professional careers in Macedonia and to contribute towards the economic development of the country and who are fulfilling the following application criteria:


• Have at least 5 years of relevant experience in a managerial position
• Are willing to give back to the community and mentor younger professionals
• Have possibilities for company expansion, growth within the company, and sharing knowledge within the company
• Are preferably, representatives of an export-oriented company
• Are eager to learn, upgrade skills, and implement the knowledge within the company
• Have excellent proficiency in the English language
• Can adapt to working with international teams
• Adaptability to international teamwork
• Candidates without prior exposure to foreign education programs and female candidates will be given preference

Program Structure

Participants in the Macedonia2025 scholarship program will experience a comprehensive and enriching executive education module designed to enhance leadership skills and strategic execution capabilities.

The program structure includes:

Duration and Timing: Participants can engage in one executive education module, spanning 5 working days, offered either in May/June 2024 or Nov/Dec 2024.

Financial Coverage: Macedonia2025 covers partly cost of the enrollment, tuition, and administrative fees associated with the selected executive program, while the participant is expected to participate with 2500 EUR (this amount may vary due to changes in the program fee)

Travel and Accommodation: Participants are responsible for covering co-share of enrollment fees, financing their travel, visa expenditures, and accommodation expenses outside of the ones during the course.

Internship/Job Shadowing: Participants have the option to undertake internship or job shadowing activities within a Canadian company, tailored to their industry and background. Internship/ job shadowing is not guaranteed.

Networking Opportunities: Participants will have the unique opportunity to network with Macedonia2025 members and supporters residing in Canada at an exclusive event hosted by Macedonia2025 members.

Offered Executive Courses:
Leadership: https://smith.queensu.ca/executiveeducation/programs/leadership.php
Strategic Execution: https://smith.queensu.ca/executiveeducation/programs/strategic-execution.php

Executive Course Selection: Applicants can choose one executive course from the list of proposed options.

Duration of Stay: Each participant is encouraged to consider staying in Canada for at least two to three weeks, depending on the duration of the secured internship/job shadowing.

Facilities Provided by Macedonia2025

Selected candidates will benefit from various services provided by Macedonia2025, including:


• Interview scheduling with Selection committee members
• Confirmation letter for visa application
• Enrollment in the chosen program
• Assistance during the program in Canada
• Support in finding a job shadowing company (not guaranteed)
• Networking events with Macedonia2025 members
• Co-sharing cost of the scholarship fee (Program costs CAD 11,000 (excluding tax))

Obligations of Applicants/Companies

Applicants or their respective companies are required to:


• Co-sharing cost of the scholarship fee in the amount of 2.500 Eur (this amount may vary due to changes in the program fee)
• Personally handle visa applications and related documents
• Cover all travel expenses
• Bear accommodation and other additional expenses not covered by the scholarship
• Consider daily living costs ranging from CAD 50 – to CAD 70

How to Apply

To apply, you will need to fill-in the APPLICATION ASSESSMENT FORM, and attach the required documents within. At the end of the process, you should have submitted:

 1. Completed Application Assessment Form;
 2. CV in English (Europass or similar format) (professional resume);
 3. High-resolution Photo;

Selection Process

The selection process will be as follows:
• Open Call announced on March 14th, 2024
• Application deadline: April 20th, 2024
• Evaluation by an independent selection committee
• Shortlisted candidates invited for interview
• Selection based on industry diversity, educational background, achievements, and gender diversity

Location and Accommodation

Programs take place at designated locations: Kington, while the job-shadowing part will be most probably executed in Toronto.
Bear accommodation arrangements and other additional expenses not covered by the scholarship are the responsibility of the candidates.

Important Notices

Scholarship recipients must sign a framework agreement with Macedonia2025, outlining areas of contribution to the organization or the country.

Recipients are required to provide photos and testimonials after completing the program for promotional purposes of the Program.

Alumni are expected to maintain close relations with Macedonia2025, participate in events, and contribute to the organization’s mission.

Don’t miss this extraordinary opportunity to enhance your leadership skills and strategic execution capabilities.

Apply now and be part of Macedonia2025’s mission to drive economic growth and development in our country.

Posted on

Милена Шутевска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Придружете ни се на овој водич за искуство и инспирација, каде што ќе го откриеме значењето на вистинската преданост и љубов кон образованието. Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претставуваме инспиративната животна сторија на Милена Шутевска, наставник по биологија и природни науки од основното уилиште “Сандо Масев” од Струмица.

Миленината приказна, односно патот до наставник, нè потсетува дека секој од нас може да ја пронајде својата вистинска професија и да ја исполни со радост и задоволство. Следи нејзиното патување кон вистинската професионална и лична извонредност. „Нашето образование започнува од најрана возраст, преку детска градинка, каде учиме и споделуваме идеи додека се играме со нашите пријатели, и продолжува во основното и средното образование. Учењето не завршува никогаш, туку трае целиот наш живот. Јас го започнав моето образование во селото Русиново (Берово). Иако секогаш бев меѓу најдобрите ученици, никогаш не сонував да станам наставник. Сепак, животот често не оди по нашите планови. Мојата патека ме одведе кон образованието, станување наставник – најблагородната професија.

Во почетокот ми беше како сон, велев каде сум, но не ми требаше многу време за да се пронајдам себеси, за да речам, не можеше подобро да биде. Труд, љубов, работа, мотивација, желба. Тоа беше што ме водеше секој ден, па се до денес. Верувајте во себе, не плашете се, трудете се до крај, токму ова беше моето мото. Верував и успеав, и сега сум најсреќна, исполнета со мојата работа и професија како наставник, и знаете што не би ја заменила за ништо на светот. Затоа што децата се мојот свет, нивните насмевки, нивните успеси ми покажуваат и докажуваат дека сум на правото место и ја работам правата работа.”

Нашата кампања „Наука за иднината„ има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат. Личната порака до сите основци со цел да ги мотивираме да изберат кариера/ образование поврзано со наука од наставничката Милена е “Образованието треба да се стреми кон тоа да ја доведе моралната, интелектуалната и физичката природа на учениците до совршенство, за тие да можат да дадат најголем можен придонес за себе и за другите.„

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК

Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“. Повеќе за проектот „Науката и јас

Posted on

Елена Андонова – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претставуваме инспиративната животна сторија на Елена Андонова, наставник по Биологија и Природни науки во оштинско основно училиште “Јосип Броз Тито„ од Валандово.

Ова е поглед во нејзината филозофија и страст за науката, обележена со посветеност и инспирација кон нејзините ученици: “Науката е нешто повеќе од професија – таа не е само предмет во училишните кабинети, туку и начин на мислење, начин на истражување и начин на живот. Се трудам секојдневно да ја пренесам љубовта и мотивацијата за науката кон најмалите научници – моите ученици.

“Науката е како приказна во која вие како млади научници сте главните ликови. Секое истражување е нова стаза кон знаење и успех. Фантазирајте за вашите идеи, поставувајте прашања, бидете искрени во вашиот интерес кон светот на знаењето и направете магија. Затоа што науката е магија, еден волшебен свет полн со чуда. Откријте го чудото во вас и во светот, сакајќи ја науката отклучете ги вратите кон светот на знаењето и оставете своја трага на патот кон успехот.”

Нашата кампања „Наука за иднината„ има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат. Личната порака до сите основци со цел да ги мотивираме да изберат кариера/ образование поврзано со наука од наставничката Елена е “Науката е клучот до раскинување на завесите на несигурноста, отварајќи ја вратата кон бескрајни можности за знаење и промена на светот околу нас”.

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат или кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК

Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!

Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“. Повеќе за проектот „Науката и јас

Posted on

Македонија2025 предлага план за забрзан економски раст и нуди поддршка за неговото спроведување

Подобрување на квалитетот на животот преку забрзување на економскиот раст е основната цел  на реформскиот план ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ, што го предлага организацијата Македонија2025. Планот се базира на „Платформата за просперитет“ која Македонија2025 ја претстави во 2020 година, а чии фундаменти вклучуваат: Нулта толеранција за корупција, преку транспарентност, систем базиран на заслуги и лична одговорност; Континуиран раст на БДП над 5% годишно, преку зголемени инвестиции во образованието, деловни и регулаторни реформи, поддршка на извозот и намалување на сивата економија; како и квалитетна и ефикасна јавна администрација и пристапување во ЕУ.
„Македонија се соочува со силни развојни предизвици, како на локално, така на регионално и на глобално ниво, чија сложеност и неизвесност, заедно со бавниот напредок во приближувањето кон животниот стандард на ЕУ, повикуваат на сеопфатна, интензивна и темелна акција во претстојниот период. Токму ваквите состојби нѐ мотивираа да се посветиме на креирање на конкретни мерки со кои сакаме да ги поттикнеме сите чинители во општеството, да преземат одлучни активности за нивна имплементација“, изјави Никица Мојсоска-Блажевски, извршна директорка на Македонија2025.

Осврнувајќи се на улогата што ќе има организацијата во имплементација на спомената „Платформа за просперитет“ и планот ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ што произлезе од неа, ко-основачот на Македонија2025 Мајк Зафировски рече: „Како организација сме подготвени да имаме конструктивна улога во спроведувањето на активностите од платформата, делувајќи како партнери, активни учпесници и предводници. Покрај финансиска поддршка, подготвени сме да ги засилиме нашите лобистички напори во САД, ЕУ и кај соседните држави, со цел да обезбедиме поволни исходи за Македонија. Ќе ја поддржиме дигитализацијата на земјата и ќе ангажираме искусни експерти во областите на креирање развојни и антикорупциски политики. Македонија 2025 ќе ја активира целокупната своја мрежа и ресурси за остварување на целите и  принципите на кои се темелат развојната платформа и реформскиот план што ги предлагаме. Истовремено, подготвени сме да соработуваме со сите заинтересирани страни, вклучувајќи ги и политичките партии во остварување на овие цели кои ќе ни овозможат заедно да изградиме посилна нација – сега и во годините што доаѓаат“, истакна Зафировски.

Членот на Одборот на директори на организацијата, Ѓорѓе Војновиќ ја потврди подготвеноста на Македонија2025 активно да се ангажира за да ги поддржи принципите кои се фундаментални за забрзан раст. „Би сакал да изразам лична подготвеност, единство и посветеност на сите членови на Македонија 2025 да помогнеме во имплементирање на клучните точки на Визијата за забрзан раст“, рече Војновиќ.
Сетот на мерки во планот ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ се фокусира на три области и тоа: сеопфатна дигитализација на земјата, зајакнување на конкурентноста и искористување на потенцијалот на дијаспората.

„Во областа на дигитализацијата предлагаме мерки кои треба да овозможат граѓаните и фирмите да ги добиваат сите услуги и документи од државните институции по електронски пат. Ова значи целосна дигитализација на државните служби на централно и локално ниво, како и креирање систем за поддршка за дигитализација на микро, малите и средните претпријатија. Македонија2025 веќе се вклучи во реализација на една од овие мерки, преку основање на Центар за дигитална трансформација „ГоДигитал„, кој го ставаме на располагање за исполнување на целите во оваа област“, вели заменик-претседателот на Одборот на директори на М2025, Васко Кроневски.
Говорејќи за мерките во Планот кои треба да овозможат јакнење на конкурентноста на македонската економија, членот на Одборот на директори на организацијата Живко Мукаетов, нагласи:
„Динамиката и обемот на економскиот раст на нашата земја директно зависи од тоа колку и што извезуваме.  А, за да можеме да се надеваме на зголемување на извозот неопходно е веднаш да се зафатиме со намалување на непотребниот бирократски товар за извозниците и регулативата која не само што не им помага, туку и ја намалува нивната конкурентска позиција“.
Надоврзувајќи се на неговото излагање, членот на Одборот на директори на организацијата Виктор Мизо, посочи: „За да ја унапреди вкупната конкретност на домашната економија, земјата мора да привлече и нови инвестиции од странство, за што неопходно е да се воспостави нова стратегија, вклучувајќи и нов модел што ќе биде атрактивен за инвеститорите. За тоа треба да се изградат и ефикасни агенции кои навистина ќе им овозможат брзо да ги реализираат своите инвестициски проекти во нашата земја“.
За третиот сет мерки од планот ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ кои треба да овозможат подобро искористување на потенцијалот на дијаспората, говореше членот на Одборот на директори на М2025 Боријан Борoзанов, кој меѓу останатото рече: „Македонија се соочува со силни емиграциски движења и намалување на бројот на населението, што предизвикува се поголем недостиг на работна сила, појава која веќе е пречка за економскиот развој на земјата. Едно од решенијата за ваквиот сериозен предизвик е да се креираат можности со кои ќе се олесни повратот на иселениците во нивната татковина. За тоа ние како организација нудиме конкретни мерки и политики кои државата може веднаш да ги спроведе“.

На подготовката на реформскиот план, што се базира на анализи и експертиза од различни области, работеа голем број членови на Македонија2025, кои дадоа значаен личен придонес, користејќи го и вмрежувајќи го своето големо знаење и професионално искуство. Во пресрет на претстојните избори организацијата ќе им го претстави планот на релевантни чинители во општеството, со цел мерките што се содржани во него да станат дел од вкупната развојна агенда на земјата во следниот период.

Posted on

Македонија2025 предлага план за забрзан економски раст и нуди поддршка за неговото спроведување

Подобрување на квалитетот на животот преку забрзување на економскиот раст е основната цел  на реформскиот план ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ, што го предлага организацијата Македонија2025. Планот се базира на „Платформата за просперитет“ која Македонија2025 ја претстави во 2020 година, а чии фундаменти вклучуваат: Нулта толеранција за корупција, преку транспарентност, систем базиран на заслуги и лична одговорност; Континуиран раст на БДП над 5% годишно, преку зголемени инвестиции во образованието, деловни и регулаторни реформи, поддршка на извозот и намалување на сивата економија; како и квалитетна и ефикасна јавна администрација и пристапување во ЕУ.

„Македонија се соочува со силни развојни предизвици, како на локално, така на регионално и на глобално ниво, чија сложеност и неизвесност, заедно со бавниот напредок во приближувањето кон животниот стандард на ЕУ, повикуваат на сеопфатна, интензивна и темелна акција во претстојниот период. Токму ваквите состојби нѐ мотивираа да се посветиме на креирање на конкретни мерки со кои сакаме да ги поттикнеме сите чинители во општеството, да преземат одлучни активности за нивна имплементација“, изјави Никица Мојсоска-Блажевски, извршна директорка на Македонија2025. 

Осврнувајќи се на улогата што ќе има организацијата во имплементација на спомената „Платформа за просперитет“ и планот ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ што произлезе од неа, ко-основачот на Македонија2025 Мајк Зафировски рече: „Како организација сме подготвени да имаме конструктивна улога во спроведувањето на активностите од платформата, делувајќи како партнери, активни  учесници и предводници. Покрај финансиска поддршка, подготвени сме да ги засилиме нашите лобистички напори во САД, ЕУ и кај соседните држави, со цел да обезбедиме поволни исходи за Македонија. Ќе ја поддржиме дигитализацијата на земјата и ќе ангажираме искусни експерти во областите на креирање развојни и антикорупциски политики. Македонија 2025 ќе ја активира целокупната своја мрежа и ресурси за остварување на целите и  принципите на кои се темелат развојната платформа и реформскиот план што ги предлагаме. Истовремено, подготвени сме да соработуваме со сите заинтересирани страни, вклучувајќи ги и политичките партии во остварување на овие цели кои ќе ни овозможат заедно да изградиме посилна нација – сега и во годините што доаѓаат“, истакна Зафировски. 

Членот на Одборот на директори на организацијата, Ѓорѓе Војновиќ ја потврди подготвеноста на Македонија2025 активно да се ангажира за да ги поддржи принципите кои се фундаментални за забрзан раст. „Би сакал да изразам лична подготвеност, единство и посветеност на сите членови на Македонија 2025 да помогнеме во имплементирање на клучните точки на Визијата за забрзан раст“, рече Војновиќ.

Сетот на мерки во планот ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ се фокусира на три области и тоа: сеопфатна дигитализација на земјата, зајакнување на конкурентноста и искористување на потенцијалот на дијаспората.

„Во областа на дигитализацијата предлагаме мерки кои треба да овозможат граѓаните и фирмите да ги добиваат сите услуги и документи од државните институции по електронски пат. Ова значи целосна дигитализација на државните служби на централно и локално ниво, како и креирање систем за поддршка за дигитализација на микро, малите и средните претпријатија. Македонија2025 веќе се вклучи во реализација на една од овие мерки, преку основање на Центар за дигитална трансформација „ГоДигитал„, кој го ставаме на располагање за исполнување на целите во оваа област“, вели заменик-претседателот на Одборот на директори на М2025, Васко Кроневски

Говорејќи за мерките во Планот кои треба да овозможат јакнење на конкурентноста на македонската економија, членот на Одборот на директори на организацијата Живко Мукаетов, нагласи: 

„Динамиката и обемот на економскиот раст на нашата земја директно зависи од тоа колку и што извезуваме.  А, за да можеме да се надеваме на зголемување на извозот неопходно е веднаш да се зафатиме со намалување на непотребниот бирократски товар за извозниците и регулативата која не само што не им помага, туку и ја намалува нивната конкурентска позиција“.

Надоврзувајќи се на неговото излагање, членот на Одборот на директори на организацијата Виктор Мизо, посочи: „За да ја унапреди вкупната конкретност на домашната економија, земјата мора да привлече и нови инвестиции од странство, за што неопходно е да се воспостави нова стратегија, вклучувајќи и нов модел што ќе биде атрактивен за инвеститорите. За тоа треба да се изградат и ефикасни агенции кои навистина ќе им овозможат брзо да ги реализираат своите инвестициски проекти во нашата земја“.

За третиот сет мерки од планот ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ кои треба да овозможат подоброискористување на потенцијалот на дијаспората, говореше членот на Одборот на директори на М2025 Боријан Борoзанов, кој меѓу останатото рече: „Македонија се соочува со силни емиграциски движења и намалување на бројот на населението, што предизвикува се поголем недостиг на работна сила, појава која веќе е пречка за економскиот развој на земјата. Едно од решенијата за ваквиот сериозен предизвик е да се креираат можности со кои ќе се олесни повратот на иселениците во нивната татковина. За тоа ние како организација нудиме конкретни мерки и политики кои државата може веднаш да ги спроведе“. 

На подготовката на реформскиот план, што се базира на анализи и експертиза од различни области, работеа голем број членови на Македонија2025, кои дадоа значаен личен придонес, користејќи го и вмрежувајќи го своето големо знаење и професионално искуство. Во пресрет на претстојните избори организацијата ќе им го претстави планот на релевантни чинители во општеството, со цел мерките што се содржани во него да станат дел од вкупната развојна агенда на земјата во следниот период.