Фонд за поддршка на талентирани средношколци и студенти „Таленти денес – лидери утре“

По успешноста на минатогодишниот пилот-проект, Фондот за поддршка на талентирани средношколци и студенти „Таленти денес – лидери утре“ обезбеди средства да помогне на поголем број талентирани млади од земјата во периодот од 2019-2022. Оваа година ќе бидат доделени стипендии на 10 индивидуи, при што поддршката за секој кандидат изнесуваше 60 илјади денари.

Стипендирањето на десетте средношколци и студенти им овозможува континуиран развој на талентот и вештините преку менторство, учество на меѓународни натпревари, обуки, како и пракса во истакнати компании. На овој  начин, Македонија2025 активно придонесува кон развојот на инклузивно општество и ги поддржува младите во државата да ги остварат своите целосни професионални и лични потенцијали.

Стипендиите се обезбедени преку донации и соработка со корпоративните и индивидуални партнери на организацијата Македонија 2025. Ова е само една од иницијативите преку кои Македонија2025 ја остварува својата мисија – поддршка на економскиот развој и подобрување на животниот стандард на граѓаните.

Целосното соопштение е достапно на следниот линк ОВДЕ.

Цел на Програмата

Целта на програмата е активно и континуиранa поддршка на талентирани млади луѓе во земјата со цел да го реализираат својот целосен личен и професионален потенцијал. На овој начин, Македонија2025 активно придонесува за поинклузивно општество и ја реализира својата мисија – поддршка на економскиот развој на земјата и подобрување на животниот стандард на граѓаните.

Критериуми за аплицирање

Средношколци на редовни студии во државни средни училишта;

Средношколци со успех над 4.70;

Добитници на награди или учесници на државни и/или меѓународни натпревари во областа на природни и општествени науки, компјутерско програмирање и друго, при што предност ќе имаат кандидати од областите STEM;

Предност ќе имаат ученици кои доаѓаат од социјално ранливи семејства со вкупен финансиски приход во семејството под 30.000 денари месечно.

Контактирајте не на office@macedonia2025.com доколку имате повеќе прашања за програмата.

 

Испрати порака

Процес на Аплицирање

Апликациите за 2021 се ЗАТВОРЕНИ.

Важно известување: Поради големиот интерес за програмата “Таленти денес – Лидери утре”, меѓународната невладина организација Македонија2025 ве известува дека апликантите за програмата ќе бидат селектирани и контактирани најдоцна до 20.04.2021 год.

Поврзани Новости