ПРИМАТЕЛИ НА СТИПЕНДИЈА 2022/2023

ВАЊА ВАСИЛЕВСКА

Вања Василевска е ученичка по машинство во СОУ „Владо Тасевски“ во Скопје. Таа беше дел од волонтерството за Црвениот крст. Вања е натпреварувачка личност, има освоено многу награди, како трета награда за соло пејач, три награди за прво место на меѓународен натпревар во уметност, втора награда за натпревар по биологија и таа и нејзиниот тим ја освоија наградата на UPSHIFT проект за подобар квалитет на водата и заштеда на вода. Моментално, таа се натпреварува во натпревар по информатика.

ДЕСПИНА МИЛАНОВА

Деспина Миланова е 18-годишна велешанка. Добитник е на петнаесет меѓународни, две државни и многу општински награди од областа на поезијата и прозата. Особено е горда на наградата за најдобра песна на фестивалот „Детски лирски треперења“. Нејзините песни се објавени во стихозбирки. Деспина е вклучена и во полето на дебата, организирана од Парламентарниот институт на Собранието на Република Северна Македонија, каде нејзиниот тим го освои првото место. Оваа година таа стана застапник за правата на децата и младите.

ЕМЕЉ ЧИКО

Емељ Чико е ученичка во втора година во гиманзијата “Раде Јовчевски Корчагин„ во Скопје. Талентирана е во областа на математиката, јазиците, творењето и пишувањето на проза и поезија. Има јака и постојана внатрешна мотивација за работа и учење, како и високи аспирации. Редовно учествува и се здобива со награди на меѓународни и државни натпревари. Наградена е со второ место на државниот фестивал ,,Ракатки’’ за литературно творење и читање. На меѓународниот натпревар по англиски јазик ,,Hippo’’ има освоено прво место. Редовно учествува во предавања за заштита на природата. Има учество и на натпреварот ,,Junior Achievement’’. Во полето на иновации учествувала во меѓународната програма ,,Girls Go Circular’’ за модата и циркуларната економија. Нејзина најсилна страна се натпреварите по математика, за кои сведочат многубројните дипломи. творење и читање.

ИВА КОСТОВСКА

Ива Костовска е родена и живее во Тетово и има 17 години. Учи во СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“ во Скопје и е ученичка во втора година. Нејзини области на интерес се биологијата, хемијата и информатиката. Има учествувано на општински, регионални и државни натпревари, на кои има постигнато солидни резултати, како на пример трето место на овогодишниот државен натпревар по биологија. Учествувала и на обуки од Црвен Крст, Прва Помош, организирани трибини, дискусии и проекти од областа на информатиката, екологијата, хемијата кои беа реализирани надвор од училиштето. Во иднина себе си се гледа како инженер по биоинформатики науки.

ЛЕОН АЛИ

Леон Али e ученик во СУГС ,, Шаип Јусуф “ – медицински техничар во Скопје. Тој e уметничка душа, има доста републички награди за цртање и драмски претстави. Слободното време го користи за усовршување на неговите таленти (цртање, свирење мандолина) и слично. Дел е од доста невладини организации и активности кои не се во склоп со неговиот образовен профил но го исполнуваат и му носат успеси. Во иднина се гледа како Д-р Стоматолог кој ќе продолжи да ги следи своите сонови без разлика на какви предизвици и надворешни влијанија ќе наиде.

МАРТИН ДИМИТРОВСКИ

Мартин Димитровски е ученик во прва година при СУГС „Раде Јовчевски- Корчагин“ во Скопје. Основното образование го завршил во Радовиш со одличен успех и уште од тогаш појавува интерес за природните науки и информатиката, кои му стануваат доблести. Од спортот тренира кошарка за училишниот клуб во неговиот роден град. Знаењето за програмирањето започнува да го проширува и надградува, бидејќи во иднина се гледа себе си како етички хакер.

МЕЛАНИ ИВАНОВА

Мелани Иванова е средношколка во трета година во „Славчо Стојменски“ во Штип. Нејзиниот талент лежи во пишувањето и творењето, поезијата и прозата, а со својата поезија учествувала на многу државни и меѓународни натпревари. Обожава и спорт и игра ракомет. Таа го сподели своето искуство со Програмата „Фонд за поддршка на талентирани средношколци „Таленти денес – лидери утре“ „место каде што може да се чувствуваме верни на себе и да се повеќе и повеќе мотивирани да создаваат нови работи кои водат до единствена цел – успех.„ Нејзиното најголемо достигнување се следните: Наградата Гран при добиена за најдобра поезија на тема „Велигденска апотеоза, 2021“ – Евро уметничка академија и Награда од литературен конкурс во Преспа (слободна тема), во организација на Жар Преспа/Ембер Преспа, каде што се натпреваруваше со литературно дело насловено „За деца со посебни потреби“ и според гласовите на публиката освои втора награда.

ТАМАРА СТОЈАНОВСКА

Тамара Стојановска, ученичка во втора година во средното стручно училиште СОСУ ,,Св.Кирил и Методиј,, во Охрид на здравствена струка. Учесник и добитник на награди од областа на физиката на државни и меѓународни натпревари. Зема учество во повеќе иновативни натпревари, а од 2020 година официјално е и Карате Мајстор, црн појас со повеќе медали како и злато на државно ниво. Потрагата по лекот за канцер за неа е главен предизвик.

ТИЈАНА МАНАСОВА

Тијана Манасова е ученичка во втора година во гимназијата СОУ ,,Кочо Рацин” во Свети Николе. Активно учествува на натпревари од областа на природните науки. Особено на натпревари по биологија, каде изминативе години освојува високи резултати на државните натпревари. Силна страна и се и природните и општествените науки, но главен талент има за математика. Секогаш со работа и труд ја постигнува својата цел.

УРФЕТА ТОПОЛЕЦ

Урфета Тополец е средношколка во прва година во ‘’Васил Антевски Дрен” во Скопје. Нејзината силна страна е читањето и пишувањето на проза и поезија. Има учествo и добиено повеќе награди на државен натпревар по Македонски јазик во 2020 година на литературен конкурс за творење и пишување, општински и регионален натпревар по биологија; како и учество на општински натпревари по хемија, физика и математика.

SCHOLARSHIP RECIPIENTS FOR 2020/2021

DIMITAR DZORLEV

    Dimitar Dzorlev was born and raised in Strumica and his talent is in Physics – he represented Macedonia at the European Physics Olympiad, 2020 in Romania. Dimitar received the title of “Absolute Champion” at the Experimental Olympiad in Physics. “It is a great honor for me to represent my country. I see myself as an engineer in the field of robotics and I am passionate about new technologies designed to make our life easier”- says the young high school student.

ANGELA DRAGAN

     Angela Dragan is a second-year high school student at “Koco Racin” in Veles, with an interest in mathematics and informatics. In terms of her achievements so far, math competitions are her favorite and most valuable. Debates, projects, literature competitions and extracurricular activities are some fields where she has proven her talent and knowledge.

DESPINA MILANOVA

     Despina Milanova is a 17 year old from Veles. She has won fifteen international, one state and many municipal awards in the field of poetry and prose. She is especially fond of the award for best song at the „Children’s Lyrical Tremors„ festival. Her poems are published in poetry collections. Despina is also involved in the field of debate, organized by the Parliamentary Institute of the Assembly of the Republic of Macedonia, where her team won first place.

INES DOSTINOSKA

     Ines Dostinoska is an architecture student at ‘Niko Nestor’ in Ohrid, Macedonia. She has participated in many national and international competitions in the field of natural sciences.

IVAN ZANOV

     Ivan Zanov is a second-year student at the “Orce Nikolov” High School in Skopje. In 2017, Ivan Zanov was a state champion in applied skills in informatics. In 2018 and 2019 he won the third prize at the state competitions in programming and in 2020 and 2021 the second prize at the same competitions. In 2019 Ivan was part of the national team that represented Macedonia at the European Junior Olympiad in Informatics in Maribor, Slovenia. In 2020, at the Macedonian Olympiad in Informatics, he won a bronze medal, and I also participated in this year’s Macedonian Olympiad in Informatics.

FILIP GJORGJESKI

     Filip Gjorgjeski is 16 years old and is a second-year student at Sv Kliment Ohridski in Ohrid.  He has participated in numerous regional and state competitions within the subjects of informatics, mathematics, and physics. He is leaning toward the STEM sciences from an early age, especially computer programming, mathematics, and physics.

GORAN KOSTADINOV

    Goran Kostadinov is a student in the high school Nikola Karev – Strumica where his education is focused on computer technology and automatics. He has participated in many competitions, attending online meetings, conferences, etc.  His practical skills improved with working in a small local company called River Soft.   His goal is to work as a successful programmer and electrical engineer.

MELANI IVANOVA

     Melani Ivanova is a first year high school student at Slavcho Stojmenski in Stip. Her strong side is writing and creating, poetry and prose and she has participated in many state and international competitions with her poetry. She also loves sports and she plays handball.

MIHAELA NAUMOSKA

     Mihaela Naumoska, is a first year student at the High School Gymnasium ‘Mirce Acev’ in Prilep. She has won numerous state and international awards, including third place at the state competition in biology and second place at the Balkan coding competition held in Belgrade in 2020. Mihaela  is the secretary in the Student Parliament, and a president of her class. Mihaela also participated in the international exchange of the Pestalozzi Children’s Foundation in Switzerland in 2017.

TIJANA KORCEVA

     Tijana Korcheva is a second year high school student at the medical high school “Jane Sandanski” in Stip. In 2016, she participated in a state level Science competition, and took third place. Later she took part in other competitions, such as Biology in 2017, as well as the following 2018 and 2019 in Chemistry, in which she also took part in a state competition.

SCHOLARSHIP RECIPIENTS FOR 2019/2020

ANGELA BUSHESKA

     Angela, a talent in mathematics and physics, has participated in numerous domestic and world competitions in recent months, the most eminent of which are the Macedonian Mathematical Olympiad, where she won a bronze medal, the Mediterranean Mathematical Olympiad and the State Debate Competition, where she has received the gold medal.

ANGELA ZDRAVKOVSKA

     Angela has won numerous awards in mathematics, both regionally and nationally. In 2017, Angela won the bronze medal at the Macedonian Mathematical Olympiad. In addition to math competitions, she has participated in numerous art, poetry, geography and English language competitions.

ALMA USEIN

     Alma Usein comes from Struga, Macedonia and has a talent in the field of natural sciences. She has participated in numerous competitions in the field of chemistry. Specifically, she won first place in the state competition in chemistry in 2017 and 2018, a competition organized by the Union of Chemists and Technologists of the Republic of Macedonia.

DAVID ATANASOSKI

     David was born and raised in Prilep. As his talent is programming, he has been involved in numerous projects in the field of robotics, programming, and electronics. He won first prize at a national competition in 2019 in the field of Robotics for his design and construction of an electric autonomous driving vehicle, able to operate itself and perform necessary functions without any human intervention.

DAVID LAZAROSKI

     David Lazaroski is an ICT innovator from Prilep. He is currently a student at FINKI Faculty in Skopje. Namely, he was proclaimed as the Balkan Champion at the “Mathematical Olympiad” in Sunny Beach, Bulgaria. In this competition, he has won first place in the category of information innovation. In December 2019, David Lazaroski was the winner of the national selection competition “Generation Unlimited”, organized by Telekom MK and UNICEF.

DIMITAR DZORLEV

     Dimitar Dzorlev was born and raised in Strumica and his talent is in Physics – he represented Macedonia at the European Physics Olympiad, 2020 in Romania. Dimitar received the title of “Absolute Champion” at the Experimental Olympiad in Physics. “It is a great honor for me to represent my country. I see myself as an engineer in the field of robotics and I am passionate about new technologies designed to make our life easier”- says the young high school student.

FILIP JOVANOV

     Has a big talent and is particularly interested in the natural sciences. Proof of his interest and knowledge are the numerous awards from state competitions in mathematics, chemistry, biology, and physics. In addition to school obligations, Filip Jovanov is also an active athlete. Namely, he has been training volleyball for more than 9 years. Last year he was named the “Best Young Athlete” of the Municipality of Veles.

MARKO INGILIZOV

     Marko Ingilizov has participated in numerous trainings, including: Training for Young Leaders, Youth Academy, Youth Educational Forum, and many more. Furthermore, Marko took part in numerous national and international competitions in the field of natural sciences. Last year, Marko won a silver medal at the competition “European Quiz of Money”, held in Brussels. In addition, he participated in “The Month of Science” and won second prize in this international competition.

MARTIN DINEV

     Born and raised in Valandovo, Martin is currently a student at FINKI University in Skopje, Macedonia. He has participated in many competitions. In Macedonia, he won the gold medal at the National Olympiad in Informatics. In Greece, he won a silver medal at the Balkan Informatics Olympiad. Meanwhile, in Spain, he took the gold and silver medal of the competition called “World Scholar Cup 2018”. His latest achievement is the victory of the “Generation Unlimited” competition, together with his team “From Zero to Hero”. At this competition, they presented their latest innovation, the smart wheelchair.

SIBELA MAMUDOSKA

     Sibela was born and raised in Prilep and has participated in numerous seminars and training in the field of economics. She won first prize in a state competition for the election of a “Leader of the Profession” within the economic legal and trade profession in Kavadarci. She is also actively involved in the Roma Community in Macedonia. She is also actively involved in the Roma Community in Macedonia. Since November 2015, Sibella is the President of the Board of Directors of the Association for Perspective Integration and Development “ROMA PERSPECTIVE” – Prilep.

Related News