Многу меѓународни компании одлучија да го лоцираат своето производство во Македонија. Овие странски инвестиции создадоа илјадници работни места преку директно вработување на луѓе, но и преку обезбедување можности за домашните добавувачи. Иако ова е одлична вест за Македонија, земјата има потреба од повеќе
инвестиции, особено во територијата на малите и средни претпријатија (МСП), кои главниот дел на секоја економија.

Македонците во дијаспората се во единствена позиција да инвестираат или да го поддржат отпочнувањето на нови претпријатија. Има многу луѓе од Македонија кои станаа успешни бизнис сопственици и професионалци во земјите каде што живеат. Што ако за овие луѓе дојде време за нов предизвик? Зошто Македонија да не стане место за инвестирање?

Среќни сме што можеме да кажеме дека покрај големите компании постојат и мали и средни претпријатија кои инвестирале во Македонија, кои се странци и кои немаат
културна или етничка врска со Македонија. Воодушевени сме што гледаат можности во земјата и се надеваме дека ова ќе биде уште една причина за луѓето од дијаспората да дојдат тука и да инвестираат.

За да стапите во контакт со нас, контактирајте нѐ на: office@macedonia2025.com

За одржливоста и помошта на Македонија, земјата што ја претставува нашата култура, да ги реализира своите потенцијали, потребна и е целосна поддршка и грижа од Македонците од целиот свет. Има доволно луѓе кои можат да направат вистинска разлика и сега е клучен момент да се стремиме кон вистински успеси. Нашата организација е фокусирана на бизнисот и образованието затоа што веруваме дека тоа се силите кои го предводат развојот. Нашиот фокус е бизнисот, а не политиката и нашата цел е благосостојбата на сите луѓе во земјата. Македонија има потенцијал да серазвие на најпозитивни начини и да нè направи сите горди што сме Македонци, без разлика каде сме наоѓаме во овој глобализиран свет.

Проценето е дека парите што ги испраќа дијаспората во Македонија, учествуваат со речиси 30 % од Бруто домашниот производ во земјата. Овие пари ги испраќаат претежно емигранти од прва генерација во Западна Европа, Австралија, Канада и САД. Втората и третата генерација на емигранти, оние што ги напуштија своите градови и села пред многу децении, честопати имаат многу малку роднини во Македонија. Но, тоа не значи дека не треба да ги истражуваме можностите за инвестирање таму! Напредокот на Македонија треба да биде дел од на нашите лични достигнувања.

Македонија2025 сака да ги охрабри сите да помогнат на било кој начин. Можете да донирате или можете да стапите во контакт со нас и да дознаете на кои начини можете да помогнете. Сакам да Ве потсетам дека 100% од сите донации за Македонија2025 одат во нашите образовни програми!

Џон И. Битов (Џуниор),
ко-основач на Македонија2025