Македонија2025 потпиша меморандум за соработка со „АРНО”

Македонија2025 потпиша меморандум за соработка со „АРНО” за натпреварот „ЗЕЛЕНИ ИДЕИ 2021“, преку свое учество во жири комисијата, како и награди за победниците на натпреварот. Имено, вчера (7 април, 2021) се одржa промотивниот настан за натпреварот „ЗЕЛЕНИ ИДЕИ 2021”, организиран од здружението за социјални иновации „АРНО“. На настанот се обрати Никица М. Блажевски, Главен извршен…

Read more

Македонија 2025 донираше лаптопи на 32 деца кои одсега ќе можат да следат онлајн настава

Македонија 2025 донираше 32 лаптопа за ученици кои немаат компјутер за следење на онлајн настава во училиштата низ Македонија. Средствата за купување на опремата во износ од 12.000 канадски долари беа собрани преку интернет кампањата за донации со назив: “No child left offline”, од индивидуални донатори со македонско потекло од повеќе земји. Во координација со…

Read more

Родова анализа за сличностите и разликите меѓу мажите и жените во Македонија низ призмата на дигиталните вештини, состојбите на пазарот на трудот и застапеноста во науката

Целта на оваа анализа е да прикаже одредени мерливи податоци и информации за родовите разлики и јазови во економијата, образованието и општеството во Македонија. Истата нема за цел да биде сеопфатна, ниту да понуди насоки и мерки за надминување на родовите разлики, туку зголемување на информираноста и свесноста за постоењето на истите. Истата започнува со…

Read more