AЈДЕ ЗАЕДНИЧКИ ДА ИНСПИРИРАМЕ ПОВЕЌЕ ДЕВОЈКИ ВО СТЕM!

“Рамноправноста може да се оствари само ако жената е финансиски независна, секоја друга теорија за рамноправност за мене е неодржлива. Многу е важно младите девојки да бидат економски независни, а тоа најлесно ќе го постигнат ако се нурнат во водите на информатиката.” – Анета Антова Пешева, Почестен конзул на Канада во С.Македонија, Претседателка на МАСИТ…

Read more

Македонија 2025 по втор пат го објавува Индексот на бирократија – една компанија троши 146,5 часа годишно на бирократски процедури

Индексот на бирократија е намален за неколку часа годинава во споредба со минатата година, покажуваат пресметките на Индексот на бирократија. На Меѓународниот ден за борба против бирократијата (29 септември), Македонија2025 по вторпат јавно го објавува пресметаниот Индекс на бирократија за Македонија. Пресметката на Индексот на бирократија е дел од проектот „Кон намалување на бирократскиот товар“, чија…

Read more

135 студенти на УКИМ добија стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“

Македонија 2025 во соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје додели 135 стипендии како поддршка на новите академски граѓани – студенти од првиот циклус студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје. Годишно секој студент ќе добие 120.000 денари стипендија како поддршка за своите студии. Стипендиите се обезбедени од фондацијата „Атанас Близнакоф„ од САД. Иако…

Read more

АЈДЕ ЗАЕДНИЧКИ ДА ИНСПИРИРАМЕ ПОВЕЌЕ ДЕВОЈКИ ВО СТЕM!

“Технологијата не е машка или женска професија, тоа е професија на иднината” изјави Нина Ангеловска, Претседател на Асоцијација за е-трговија, Жена амбасадор за е-трговија на УНКТАД во поддршка на сите девојки со интерес во СТЕМ    Програмата „SТЕМ IT like a girl„ или „СТЕМувај како девојка„ Македонија2025 ја реализира во партнерство со Фондацијата Ана и Владе Дивац – Србија и…

Read more