Вчера се одржа онлајн настан Дијалози за Дигитална агенда: Извештај за тековната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда

Вчера се одржа настан Дијалози за Дигитална агенда: Извештај за тековната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда во Македонија, за презентација и дискусија поврзана со извештај, организиран од Фондацијата Метаморфозис. Настанот беше организиран како дел од проектот “Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА”, кој е ко-финансиран од Европската Унија. На…

Read more

Плати, придонеси и придобивки од вработување – случајот на Македонија во споредба со земјите од Југоисточна Европа

Главната цел на оваа студија е да понуди споредбена анализа помеѓу системите и политиките за плата, задолжителни социјални придонеси, даноци на плата (приход) и правата од работен однос во неколку земји од Југоисточна Европа. Анализата ги испитува сличностите и разликите меѓу земјите од примерокот без притоа да ја испитува одржливоста на системите. Дел од земјите…

Read more
ActivitiesAnnouncements

Заврши 12-то издание на обуката за развој на бизнис и претприемништво – Лидер проектот во организација на Македонија2025

На 25-ти мај заврши дванаесеттото издание на обуката за развој на бизнис и претприемништво – Лидер проектот – целосно бесплатна десетдневна обука, каде по комплетирањето на финалните презентации, учесниците се стекнаа со сертификат од реномираната канадска школа за бизнис Ајви. Вчера се одржа официјалното затварање на врвната обука за развој на деловни вештини и претприемништво…

Read more
ActivitiesAnnouncementsBusiness

Панел дискусија „Лидерство во политиката, бизнисот и спортот“ – Дали има заеднички именител?

Денес се одржа панел дискусија на тема „Лидерство во политиката, бизнисот и спортот: Дали има заеднички именител?“, организирана од страна на Претседателскиот центар за политичко образование и Македонија2025. Говорници на настанот беа: Претседателот на Република Северна Македонија, проф. Стево Пендаровски; Канадскиот бизнис лидер со македонско потекло, Џон И. Битов, Претседавач и главен извршен директор на Obelysk, Со-основач и член…

Read more