Македонија Попис 2021

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА: РОКОТ ЗА ПОПИСОТ НА ДИЈАСПОРАТА Е ПРОДОЛЖЕН ДО 30 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА Ги покануваме членовите на дијаспората кои имаат македонско државјанство да учествуваат во пописот на населението во 2021 година. Рокот е продолжен до септември 2021 година. Пописот во Македонија, кој беше планиран физички да се спроведе во април, најверојатно ќе биде одложен за септември…

Read more

Македонија 2025 донираше лаптопи на 32 деца кои одсега ќе можат да следат онлајн настава

Македонија 2025 донираше 32 лаптопа за ученици кои немаат компјутер за следење на онлајн настава во училиштата низ Македонија. Средствата за купување на опремата во износ од 12.000 канадски долари беа собрани преку интернет кампањата за донации со назив: “No child left offline”, од индивидуални донатори со македонско потекло од повеќе земји. Во координација со…

Read more

Отворена првата Школа за политики при Претседателскиот центар за политичко образование

Македонија2025 која е една од партнерските организации на Претседателскиот центар за политичко образование со огромно задоволство учествуваше на денешното свечено отварање на Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование. Имено, денес официјално започна Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование, која ќе се одржува секој викенд, почнувајќи од претстојниот викенд до…

Read more

Родова анализа за сличностите и разликите меѓу мажите и жените во Македонија низ призмата на дигиталните вештини, состојбите на пазарот на трудот и застапеноста во науката

Целта на оваа анализа е да прикаже одредени мерливи податоци и информации за родовите разлики и јазови во економијата, образованието и општеството во Македонија. Истата нема за цел да биде сеопфатна, ниту да понуди насоки и мерки за надминување на родовите разлики, туку зголемување на информираноста и свесноста за постоењето на истите. Истата започнува со…

Read more