ActivitiesAnnouncementsBusiness

Панел дискусија „Лидерство во политиката, бизнисот и спортот“ – Дали има заеднички именител?

Денес се одржа панел дискусија на тема „Лидерство во политиката, бизнисот и спортот: Дали има заеднички именител?“, организирана од страна на Претседателскиот центар за политичко образование и Македонија2025. Говорници на настанот беа: Претседателот на Република Северна Македонија, проф. Стево Пендаровски; Канадскиот бизнис лидер со македонско потекло, Џон И. Битов, Претседавач и главен извршен директор на Obelysk, Со-основач и член…

Read more

Проектот „Кон намалување на бирократскиот товар”: Затрупани со процедури и администрација? Колкав е точно бирократскиот товар за македонските претпријатија? 

Македонија2025  започна со спроведување на овој проект од јуни 2020 година. Минатата година за прв пат,  во нашата земја беше спроведен и пресметан Индекс на бирократија, односно методолошки е измерен и квантифициран бирократскиот товар и сите поврзани обврски кои го обременуваат работењето на македонските претпријатија. Овие “red tape” бирократски обврски со кои се соочуваат бизнисите всушност се:…

Read more

Македонија2025 додели две целосни стипендии за студирање на Руската Претседателска Академија за Национална Економија и Јавна Администрација (РАНЕПА)

Со задоволство ве информираме дека Македонија2025 додели две целосни стипендии за студирање на Руската Претседателска Академија за Национална Економија и Јавна Администрација (РАНЕПА). Имено, Македонија2025 додели една целосно покриена школарина за додипломските студии за “Европски Бизнис, Јазици и Култура” и една целосно покриена школарина за постдипломските студии на програмата “Глобално Лидерство”. Стипендии беа доделени на…

Read more

Македонија2025 потпиша меморандум за соработка со „АРНО”

Македонија2025 потпиша меморандум за соработка со „АРНО” за натпреварот „ЗЕЛЕНИ ИДЕИ 2021“, преку свое учество во жири комисијата, како и награди за победниците на натпреварот. Имено, вчера (7 април, 2021) се одржa промотивниот настан за натпреварот „ЗЕЛЕНИ ИДЕИ 2021”, организиран од здружението за социјални иновации „АРНО“. На настанот се обрати Никица М. Блажевски, Главен извршен…

Read more