Донирај
X

Идни Настани

(EN) Toronto Executive Study Tour

јуни 10, 2019 8:00 am

Дружете Не

Category

Announcements

Отворен повик: Програма за претприемачи на семејството Битов

By | Announcements | No Comments

Микро, мали и средни претпријатија можат да аплицираат за стипендија од 5000 американски долари и да остварат можност за менторство од врвни канадски советници

Битов-програмата за претприемачи (The Bitove Family Entrepreneurship Program) е воведена во 2018-та година преку Македонија2025 и Фондацијата на семејството Битов, а во соработка со CESO (Canadian Executive Service Organization)СЕЅО е канадска организација со 50 годишнo искуство во меѓународниот економски развој. Организацијата работи на развој на приватниот сектор и на зацврстување на структурите кои ги водат економските и општествените промени на локално, национално и меѓународно ниво. Сите заинтересирани микро, мали и средни претрпијатија можат да аплицираат за стипендија во вредност од 5000 американски долари.

Советниците на СЕЅО се професионалци со богати професионални кариери. Тие ќе работат на конкретни предизвици со кои македонските компании се соочуваат секојдневно. Канадските советници, според својата експертиза ќе бидат поврзани со компанија и ќе дојдат во Македонија со цел да работат заедно со македонските претприемачи на развој на нивната компанија. Тие ќе бидат на располагање на компанијата во времетраење од 2-4 недели, во зависност од проценката на самиот советник за потребата од неговото присуство во компанијата, како и барањето на самата компанија. За време на тој период, советникот преку обуки и менторство, ќе ги пренесува најдобрите бизнис алатки, процеси и системи за подобрување на организациските, производствените, аналитичките и маркетиншките процеси на компаниите.

Советниците опфаќаат најразлични области, вклучувајќи: финансии, туризам и угостителство, агри-бизнис, ИКТ, менаџмент на природни ресурсиобновливи извори на енергија, преработка на храна итн.

Кој може да аплицира?  

Програмата е наменета за микро, мали и средни претпријатија кои ги исполнуваат следните услови:

 • Минимум постоење од една година;
 • Сопственик и управител на компанијата е македонски државјанин и жител;
 • Високо ниво на посветеност од страна на менаџментот на компанијата;
 • Експертиза во одредена област;
 • Во добра финансиска состојба (има можност за имплементирање на промените и препораките од советникот);
 • Ги исполнуваат критериумите за мали и средни претпријатија во Македонија.

Предност ќе имаат компании кои се извозно ориентирани и имаат иновативни решенија.

Што обезбедува Македонија2025?

 • Трошоци за пат, виза, осигурување и тарифа на советникот;
 • Евалуација на апликациите, водење на целиот процес на селекција, закажување интервјуа со интернационална комисија и претставници од СЕЅО;
 • Координација на сите активности пред доаѓањето на советникот во компанијата;
 • Следење на соработката помеѓу советникот и компнијата.

Што обезбедува кандидатот?

 • Лице од компанијата кое ќе биде постојано достапно на советникот, најтесно ќе соработува со него за време на посетата и има добро познавање на англиски јазик;
 • Сместување и трошоци за храна во текот на целиот престој на советникот;
 • Локални патни трошоци за советникот (доколку е потребно).

Дополнително компаниите може да се погрижат и за викендите и слободното време на советникот.

Како да аплицирате?

Сите заинтересирани, треба да испратат следните документи на gordana@macedonia2025.com:

 • Пополнета апликација на англиски јазик, која може да ја симнете тука
 • Краток опис на вашата компанија, како и за тоа зошто ви е потребен советник (на англиски јазик);
 • Дополнителни документи, брошури или каталози за компанијата се добредојдени.

 

Досега, низ програмата имаат поминато осум компании, кои веќе ги чувствуваат огромните придобивки. На линковите подолу можете да најдете повеќе информации за позитивните искуства од програмата, додека во наредниот период, ќе бидат објавени и останатите материјали. Следете нѐ!

ЛИДЕР проектот веќе 12 години успешно го поттикнува претприемништвото кај младите луѓе во земјата

By | Announcements | No Comments

Вчеравечер, во рамки на програмата за бизнис и претприемништво – ЛИДЕР проект, организирана од Македонија 2025, се одржа настан за вмрежување, каде годинешните учесници, алумни, партнери и други поддржувачи на проектот, во неформална атмосфера имаа можност да дискутираат за позитивното влијание на програмата врз квалитетот на бизнисите и нејзиниот значаен удел во поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството базирано на вредности. На настанот се обратија проф. др. Никица Мојсоска Блажевски, главен извршен директор на Македонија2025, понатаму директорот на Фондот за иновации и технолошки развој – Јован Деспотовски, Амбасадорката на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора – Н.Е. Кати Чаба, како и Виктор Мизо – директор на „Костал“ и претседавач на ЛИДЕР проектот оваа година.

Се надевам дека ова двонеделно искуство ќе ви помогне вам, годинешните учесници, да ги развиете и усовршите вештините од областа на финансии, маркетинг, лидерство, продажба, промоција, кои пак ќе ви помогнат во вашиот професионалниот напредок и реализација на целосниот потенцијал. Преку стекнување на овие вештини, вие ја имате можноста да станете лидери во вашата област, без разлика дали ќе основате свој бизнис или ќе работите во корпорација. Бизнис школата Ричард Ајви е една од најдобрите школи во Канада и чест ни е штo Македонија2025 по дванаестти пат успешно го организира ЛИДЕР проектот.“ – изјави Н.Е. Кати Чаба, Амбасадорка на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора.

Како директор на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, ги посочи големиот број на можности за финансирање и поддршка на постоечките и идни бизниси.

„Во Фондот за иновации и технолошки развој, нудиме голем број на иницијативи наменети за младите. Веќе имаме засебна програма која е фокусирана исклучиво на стартап компаниите. Во склоп на истата, минатата година пристигнаа 200 апликации, од кои најдобрите 60 добија финансии, техничка поддршка и менторство. Би сакал да порачам најдобро да го искористите она што го нуди ЛИДЕР проектот, а потоа да аплицирате на некој од нашите повици. Наша цел е да помогнеме на што поголем број стартапи и да бидеме ваш партнер во бизнисите кои сакате да ги развиете.“ – истакна Деспотовски.

Македонија2025 досега има овозможено учество на повеќе од 400 идни и сегашни претприемачи да бидат дел од оваа програма, а со тоа и во чекор со најновите светски трендови во деловниот свет. Годинешниот ЛИДЕР проект завршува на 17-ти мај (петок) , со презентација на бизнис идеите на учесниците пред стручно жири, составено од истакнати претставници на бизнис секторот во земјата.

Започна дванаесетото издание на ЛИДЕР Проект: Врвна програма за бизнис и претприемништво

By | Announcements | No Comments

Денеска започна дванаесетото издание на ЛИДЕР проект, во организација на Македонија 2025, кој ќе трае десет работни денови. Врвни инструктори од познатата бизнис-школа Ричард Ајви при Универзитетот од Канада, ќе го пренесат своето богато меѓународно искуство и лидерски вештини на околу 40 тековни и просперитетни претприемачи од земјава.

Обуката е градена според МБА програмата на школата Ричард Ајви и вклучува пренесување на широк распон на знаења како подготовка и оценување на изводливост на бизнис план, развивање стратегии, брендирање на производ, маркетинг, финансирање, управување со човечки ресурси итн. Истатa се изведува практично, преку интерактивна анализа на уникатни студии на случај и развој на сопствени бизнис планови, со можност за дополнително индивидуално менторство.

„Интересот од година во година е сè поголем од страна на претприемачите кои сакаат да се стекнат со нови знаења, кои подоцна ќе ги имплементираат во своите постоечки или новоосновани бизниси. Со над 400 алумни и со проширување на соработката со други организации од регионот, ЛИДЕР проектот постана една од највлијателните обуки за бизнис вештини во земјата.“ – објаснува проф. д-р. Никица Мојсоска Блажевски, Главен извршен директор на Македонија 2025, која денеска официјално ја отвори програмата.

Главната цел на ЛИДЕР проектот е да им помогне на талентираните македонски претприемачи да ги претворат своите идеи во успешни бизниси, а со тоа да придонесе и за зголемен развој на економијата воопшто.

ЛИДЕР проектот е овозможен благодарение на соработката помеѓу Македонија2025, канадската бизнис-школа Ричард Ајви и Амбасадата на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора.

Една целосна и две половични стипендии за Проектен менаџмент на Руската претседателска академија РАНЕПА

By | Announcements | No Comments

Руската претседателска академија РАНЕПА доделува три стипендии за македонски студенти за мастер програмата Project Management која се одвива на англиски јазик. Ќе бидат доделени една целосна и две половични стипендии.

Целокупната двегодишна програма изнесува 15 000 долари, при што оние кои добиваат 50% стипендија, школарината би ги чинела 7 500 долари, кои можат да се плаќаат и семестрално.

Потребни документи за аплицирање во првичната фаза се:

 • Кратка биографија;
 • Мотивациско писмо;
 • TOEFL (или друг релевантен сертификат за познавање на англиски јазик);
 • Препораки.

Кандидатите кои ќе го поминат првичниот процес на селекција, ќе добијат информации за останатите потребни документи при понатамошниот процес на аплицирање.

Понудените стипендии ја покриваат само школарината. Ве молиме имајте предвид дека Руската претседателска академија РАНЕПА нуди можност за сместување во кампусот, при што за добитникот на целосната стипендија трошокот ќе изнесува околу 30 долари месечно, а за добитниците на половични стипендии трошокот ќе изнесува околу 200 долари месечно.

Потребните документи испратете ги на office@macedonia2025.com, најдоцна до 27.04.2019 со назнака „Апликација за стипендија – РАНЕПА“.

Повеќе информации за програмата на официјалната веб-страна ОВДЕ.

Известување во однос на повикот за апликации за Фондот за поддршка на талентирани студенти

By | Announcements | No Comments

Почитувани,

Ви благодариме на големиот интерес и апликации за стипендии од Македонија2025, во рамки на Фондот за поддршка на талентирани студенти за 2019 година.

Ве известуваме дека заради внимателна селекција и проверка на обемната документација доставена од кандидатите, за резултатите од првичната селекција ќе бидете известени подоцна од првично поставениот рок, односно во периодот 16-19 април, 2019 година. Секој од кандидатите ќе биде посебно информиран за исходот на нејзината/неговата апликација.

После првичната селекција, кандидатите кои ќе освојат најмногу бодови врз основа на поставените критериуми ќе бидат повикани на интервју, со комисија составена од претставници на Македонија2025 и истакнати професионалци од земјата.

Конечните резултати ќе бидат објавени после интервјуата, најдоцна до 25 април, 2019 година.

Уште еднаш Ви се заблагодаруваме на интересот и веруваме дека стипендиите ќе ги добијат најдобрите млади лица и оние на кои поддршката им е најпотребна.

 

Со почит,

Проф. д-р. Никица Мојсоска Блажевски
Главен извршен директор
Македонија2025

Македонија2025 објавува оглас за вработување на Економски аналитичар/ Истражувач

By | Announcements | No Comments

Организацијата Македонија2025 е посветена на создавање на просперитетна економска клима во Република Македонија која ќе ги подобри можностите за граѓаните, домашните компании и странските инвеститори. Ние промовираме одржлив економски раст преку поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството.

Заради остварување на нашата мисија потребни ни се економисти кои се високо мотивирани, амбициозни и талентирани лица, со силни аналитички способности.

Во моментот, во Македонија2025 слободни се следните работни позиции:

 • Економски аналитичар/ Истражувач

Опис на работни задачи:

Да учествува во економските истражувања на Македонија2025, да подготвува економски анализи и извештаи, да учествува во подготовка на проектни апликации и да дава административна поддршка на директорот во областа на истражувањето.

Освен општите услови предвидени со Закон, кандидатот треба да ги исполнува и следните квалификации:

 • Магистратура во областите на економски развој, макроекономија, финансиски систем и сродни области, со просек од најмалку 8.50 (или еквивалент);
 • Познавање алатки за применета статистичка анализа и напредна компјутерска писменост;
 • Работно искуство во економско истражување (институционално или на проекти) од минимум 4 години;
 • Одлично познавање на англиски јазик;
 • Способност за самостојна работа, со минимално надгледување.

Предност ќе имаат кандидати со:

 • Работно искуство / пракса во странска истражувачка институција;
 • Завршен најмалку еден циклус на студии на странски универзитет.

За работното место се потребни следните лични карактеристики:

 • Аналитичност, прецизност и деталност во работењето;
 • Способност за јасно и концизно изразување при пишување;
 • Способност за синтеза, но и способност за контекстуализација (гледање на големата слика);
 • Способност за справување со повеќе разновидни задачи истовремено;
 • Креативност и само-иницијатива, желба за постојано учење и надградување на знаењето;
 • Екстровертност, со способност за појавување и говорење во медиумите;
 • Навременост и строго почитување рокови;
 • Подготвеност за индивидуална и тимска работа.

Начин на аплицирање:

Документите кои ги докажуваат горните барања да се достават по електронски пат на office@macedonia2025.com. Документите треба да содржат најмалку:

 • Професионална биографија;
 • Мотивациско писмо (најмногу една страна);
 • Референци од претходни работодавачи/проектни координатори;
 • Пример за една економска анализа или публикација која е авторско или ко-авторско дело на кандидатот.

Првичната селекција ќе се спроведе врз основа на доставените апликации. Само избраните кандидати во втор круг ќе бидат повикани на интервју.

Почеток и завршеток на работно време: Од 08:00/09:00 до 16:00/17:00 часот, од понеделник до петок.

Основна нето плата: 30.000 МКД

Рокот за доставување на апликаците е 15 дена од денот на објавувањето на конкурсот.

Огласот е објавен на 03.04.2019 и е активен до 18.04.2019.

Раководството на Македонија2025 оствари средба со Заев: Да го искористиме огромниот потенцијал за соработка

By | Announcements | No Comments

Претседавачот на Одборот на директори на Македонија2025 – Вера Ставроф и главниот извршен директор, проф. д-р. Никица Мојсоска-Блажевски вчера остварија средба со премиерот Зоран Заев, каде разговараа за можностите на продлабочување на соработката во насока на поддршка на економскиот развој на земјата.

„Македонија2025, како економски „глас” на нашата дијаспора, има уникатна позиција да помогне во забрзување на економскиот раст на земјата, зголемен извоз на македонските компании и привлекување на нови инвестиции“, истакнува проф. д-р. Мојсоска-Блажевски, главен извршен директор на организацијата.

Владата на Република Северна Македонија има намера да ги зајакне врските со бизнис-заедницата во земјата и дијаспората, и во таа насока започнува со реализација на конкретни проекти и идеи што ќе ја унапредат економската соработка.

„Македонија2025 се разви во една кредибилна организација чии мислења и оценки се земени во предвид од страна на релевантни институции, компании и поединци. Драго ми е што заеднички ќе работиме на зајакнување на соработката со бизнис-заедницата во нашата земја и дијаспората. Остануваме фокусирани на економскиот развој“, додава Вера Ставроф, претседавач на Одборот на директори на Македонија2025.  

Премиерот Заев посочува дека целите на Македонија2025 се во линија со долгорочните цели на државата за економски развој, со што постои огромен потенцијал за соработка кој треба во целост да се искористи.

На средбата се зборуваше и за потенцијалите на економски раст што ги поседува Република Северна Македонија кои може да бидат ставени во функција преку привлекување на нови инвестиции во овие сектори, од домашни и странски инвеститори.

Отворен повик за ЛИДЕР проект 2019

By | Announcements | No Comments

Македонија2025 објавува отворен повик за ЛИДЕР проектот кој по 12-ти пат ќе се одржи од 6-ти до 17-ти мај во Скопје. Ivey School of Business го организира ЛИДЕР проектот уште од 1991-та година. Оваа целосно бесплатна програма претставува десетдневна MBA (Management and Business Administration) работилница, која ги охрабрува и поттикнува македонските претприемачи да развијат локални бизнис решенија, кои ќе создадат нови можности за општествен и економски развој на земјата.

Претприемачите ќе имаат можност да ги развијат своите аналитички вештини и во целост да го развијат чувството за бизнис. Покрај тоа, претприемачите ќе можат одблизу да работат со инструкторите од ЛИДЕР проектот со цел да ги претворат своите идеи во реални бизниси на пазарот или пак да воведат новитети во работењето на својот веќе постоечки бизнис. Без разлика на која група припаѓате, ЛИДЕР проектот ќе ви помогне да стигнете чекор поблиску до реализирање на вашите цели!

Клучни придобивки

 • Ќе се обучите за реални деловни проблеми од областа на финансии, маркетинг, стратегија и развој;
 • Ќе идентификувате клучен деловен проблем или пречка во вашиот бизнис, што сметате дека ќе ја решите преку алатките што ќе ги научите на ЛИДЕР проектот;
 • Ќе се стекнете со вештини за подобрена комуникација и лидерство.

Кој може да аплицира?

 • Претприемачи;
 • Менаџери;
 • Сопственици на компанија;
 • Млади професионалци кои се решени својата бизнис идеја да ја претворат во реалност.

Кога и каде ќе се одржи?

ЛИДЕР проектот ќе се одржи од 6-ти до 17-ти мај.

Предавањата ќе се одвиваат секој работен ден од 12:00 до 16:00 часот во City Hall Center – Скопје.

Само на учесниците кои ќе присуствуваат на минимум осум денови од работилницата, ќе им бидат доделени сертификати.

Како да аплицирам?

За да аплицирате, испратете ги следните документи на elena@macedonia2025.com:

 • Апликација во ПДФ формат, која треба да ја пополните, а може да ја симнете ТУКА
 • Биографија до 200 зборови
 • Фотографија во боја

Нов главен извршен директор и претседавач на Македонија2025

By | Announcements | No Comments

Организацијата прославува 10 години работење за земјата

Скопје (13.02.2019) – Македонија2025 денеска објавува неколку промени во раководниот тим, преоѓајќи во втората деценија постоење како невладина организација фокусирана кон помошта во градењето на посилна нација. Првата деценија ја одбележа огромен успех. Од 2008, организацијата има инвестирано 1 милион долари во програмите за лидерски развој, со кои има извршено позитивно влијание врз повеќе од 500 претприемачи и менаџери. Исто така, имплементирани се и бројни програми за економски развој во вкупна вредност од 3 милиони долари, меѓу кои програми за зголемен извоз, трговски мисии, деловни конференции итн. Клучниот настан – Самитот Македонија2025 низ годините брои над 2500 посетители и повеќе од 400 говорници ширум светот, со што стана најголема платформа за вмрежување и соработка, со цел зголемен иден развој на бизнисите во Македонија и регионот. Организацијата влегува во втората деценија од своето постоење со големи амбиции и очекувања, што се одразува и во денешното објавување на промените во менаџерскиот тим.

Организацијата го најавува вработувањето на првиот Главен извршен директор. Проф. Никица Мојсоска Блажевски, започна со работа на 12-ти февруари, 2019 како прв Главен извршен директор на организацијата. Никица има комбинирано искуство во академијата и во јавната администрација, како истражувач, консултант и менаџер. Нејзиното значајно искуство ќе ги издигне програмите на кои работи тимот на Македонија2025 на уште повисоко ниво. „Многу сум возбудена и привилегирана што ја преземам оваа важна функција и што ќе продолжам да го надградувам она што досега е сработено. Цврсто верувам во мисијата на организацијата и решена сум да извршам значајно влијание преку програмите и иницијативите, и да ја направам Македонија просперитетна и напредна држава за нејзините граѓани. Исто така, сакам да го изразам своето задоволство од ангажираноста и мотивираноста на членовите на Одбор на директори на организацијата. Тие го поддржуваат мојот план за силен раст за организацијата во следната деценија. Со нетрпение очекувам вклучување на сите засегнати страни и партнери на Македонија2025 во успешно извршување на планот. “, изјави г-ѓа Мојсоска Блажевски.

Понатаму, после осум години посветено и одговорно работење кон остварување на мисијата на организацијата за градење на посилна нација, сегашниот Извршен директор Билјана Марковиќ Стаменова зад себе остава голем број на успешно имлементирани програми и настани, како и цврста основа за иден развој на организацијата.

Дополнително, Роберт Арсов после четири години на позицијата Претседавач на Одборот на директори и две години на позицијата Потпретседавач, ја отстапува позицијата Претседавач на Вера Ставроф, а самиот тој останува член на Одборот на директори. Г-ѓа Ставроф е Претседател и Главен извршен директор на HerbalScience, Inc., од Колумбус Охајо САД, како и член на Одборот на директори од 2012. „Би сакала да се заблагодарам на Роберт за неговото водење на организацијата како Претседавач изминатите четири години. Исто така, среќна сум што станувам четвртиот Претседавач на Одборот на директори, откако поминав две години работејќи како Потпретседавач и се радувам на соработката со Никица кон градење на уште поголема организација и обезбедување уште позначајно влијание во земјата.  Има многу работи кои сакаме и треба да ги направиме со цел да помогнеме на земјата и драго ни е што најдовме некој со искуството на Никица, кој може да ја води организацијата на долг рок“, рече г-ѓа Ставроф. „Исто така, сакам да ѝ се заблагодарам на Билјана која беше ѕвездата на Македонија2025 и која заедно со нејзиниот тим успешно ја позиционираа организацијата како еден од најпрепознатливите брендови во Македонија и регионот“.

 

За Македонија2025

Македонија2025 е меѓународна, независна, непартиска, непрофитна организација. Остануваме посветени на нашата мисија да помогнеме во создавањето на просперитетна економска клима во земјата и „посилна нација”, која ќе ги подобри можностите за граѓаните, компаниите и странските инвеститори. Промовираме одржлив економски раст преку поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството базирано на вредности.

 

За повеќе информации, контактирајте нѐ на:

E-mail: office@macedonia2025.com
Адреса: ул. Луј Пастер бр.1 – 2
Тел: +389.2.3161.015