Донирај
X

Идни Настани

Дружете Не

Monthly Archives

мај 2019

Доделени десет стипендии за талентирани средношколци и студенти

By | Announcements | No Comments

Фондот за поддршка на талентирани средношколци и студенти „Таленти денес – лидери утре“ овозможува развој на младите преку менторство, обуки, пракса и учество на меѓународни натпревари

Скопје, 22.05.2019Фондот за поддршка на талентирани средношколци и студенти „Таленти денес – лидери утре“ на  меѓународната невладина организација Македонија 2025 им додели 10 стипендии на талентирани млади за тековната 2019 година. Стипендирањето на десетте средношколци и студенти им овозможува континуиран развој на талентот и вештините преку менторство, учество на меѓународни натпревари, обуки, како и пракса во истакнати компании. Стипендиите се обезбедени преку донации и соработка со корпоративните и индивидуални партнери на организацијата Македонија 2025.

„Ни претставува задоволство што Фондот за поддршка на талентирани средношколци и студенти обезбеди средства да им помогне на талентирани млади од земјата во периодот  2019-2022. На овој  начин, нашата организација активно придонесува кон развојот на инклузивно општество и ги поддржува младите во државата да ги остварат своите целосни професионални и лични потенцијали. Овие млади лица се нашата иднина и наши вистински амбасадори низ светот. – изјави проф. д-р. Никица Мојсоска Блажевски, Главен извршен директор на Македонија2025.

Еден од минатогодишните стипендисти на Фондот, Давид Лазароски, кој е студент на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) во Скопје, вели дека токму ваквиот тип на помош е она што им е потребно на младите во земјата. Преку Фондот, тој учествуваше на регионалниот научно-спортски натпревар „Приматијада 2019“ во Бугарија, каде го освои првото место и успешно ги надгради своите вештини од областа на природните науки.

„Оваа благотворна активност на Фондот на Македонија 2025 е навистина значајна затоа што на младите им овозможува развој на талентот преку работа во реалниот сектор и стекнување важни искуства, а паралелно со тоа им отвора можности да се споредат и натпреваруваат со своите врсници надвор од државата. Така се градат вистинските идни лидери“, истакна , Ангелка Пеева Лауренчиќ копретседавач на донаторскиот настан на кој беа собрани дел од средствата за стипендирање.

Ова е само една од иницијативите преку кои Македонија2025 ја остварува својата мисија – поддршка на економскиот развој и подобрување на животниот стандард на граѓаните. На настанот им беа врачени и признанија на компаниите и индивидуалните донатори на Фондот за поддршка на талентирани средношколци и студенти „Таленти денес – лидери утре“.

Македонија2025 го отвори повикот за аплицирање на Програмата за претприемачи-Битов во соработка со CESO SACO

By | Announcements | No Comments

Микро, мали и средни компании можат да освојат стипендија во вредност од 5.000 американски долари и да добијат врвно менторство од познати канадски консултанти

Што претставува Програмата за претприемачи-Битов?

Програмата за претприемачи-Битов, е основана во соработка со CESO SACO (Canadian Executive Service Organization). СЕЅО SACO е канадска организација со 50 годишнo искуство во областа на меѓународниот економски развој. Организацијата работи на развој на приватниот сектор и на зацврстување на структурите кои ги поттикнуваат економските и општествените промени на локално, национално и меѓународно ниво.

Македонија2025 има заедничка мисија со СЕЅО SACO, да влијае на подобрување и зајакнување на конкурентноста на македонските компании. Консултантите се професионалци со богати достигнувања и ќе работат на конкретни предизвици со кои македонските компании секојдневно се соочуваат. Тие, според својата експертиза ќе бидат поврзани со одредена компанија и во времетраење од 2 до 4 недели, преку обуки и менторство, ќе ги пренесат најдобрите бизнис алатки, процеси и системи за подобрување на организациските, производствените, аналитичките и маркетиншките процеси на компаниите.

Главните области кои ги опфаќаат консултантите вклучуваат: финансии, туризам и угостителство, агри-бизнис, ИКТ, менаџмент на природни ресурси, обновливи извори на енергија, преработка на храна итн.

Што обезбедува Македонија2025?

Македонија2025 обезбедува стипендија во вредност од 5.000 американски долари. Стипендијата целосно ги покрива трошоците за пат, виза, осигирување и тарифа на консултанот. Исто така, организацијата спроведува евалуација на апликациите, водење на целиот процес на селекција, закажување интервјуа со интернационална комисија и претставници од СЕЅО SACO. Претставници на организацијата континуирано ја следат соработката помеѓу консултантите и компаниите, додека на самите компании останува да обезбедат сместување, оброци и локален транспорт за консултантите. Дополнително, компаниите можат да се погрижат и за викендите и слободното време на консултантот.

Кој може да се пријави?  

Програмата е наменета за микро, мали и средни компании* кои ги исполнуваат следните услови:

  • Минимум една година од постоење на компанијата;
  • Сопственик и управител на компанијата е македонски државјанин и жител;
  • Лице од компанијата кое ќе биде постојано достапно на консултантот, најтесно ќе соработува со него за време на посетата и има добро познавање на англиски јазик;
  • Високо ниво на посветеност од страна на менаџментот на компанијата;
  • Во добра финансиска состојба (има можност за спроведување на промените и препораките од консултантот);
  • Ги исполнуваат критериумите за микро, мали и средни претпријатија;
  • По можност да работат во следните индустрии: финансии, туризам и угостителство, агри-бизнис, ИКТ, менаџмент на природни ресурси, обновливи извори на енергија, преработка на храна итн.

*Предност ќе имаат компании кои се извозно ориентирани и нудат иновативни решенија.

Како да се пријавите?

Сите заинтересирани компании, треба да ги испратат следните документи на Гордана Клинчарова – gordana@macedonia2025.com:

  • Пополнета апликација на англиски јазик, која може да ја симнете тука;
  • Краток опис на вашата компанија, како и за тоа зошто ви е потребен консултант (на англиски јазик);
  • Дополнителни документи, брошури или каталози за компанијата се добредојдени.

Компании кои досега учествуваа на Програмата за претприемачи-Битов

Повикот е континуирано отворен за аплицирање во текот на целата година.

За повеќе информации пишете ни на gordana@macedonia2025.com или јавете се на +389 (0) 2 316 1015.

ЛИДЕР проектот веќе 12 години успешно го поттикнува претприемништвото кај младите луѓе во земјата

By | Announcements | No Comments

Вчеравечер, во рамки на програмата за бизнис и претприемништво – ЛИДЕР проект, организирана од Македонија 2025, се одржа настан за вмрежување, каде годинешните учесници, алумни, партнери и други поддржувачи на проектот, во неформална атмосфера имаа можност да дискутираат за позитивното влијание на програмата врз квалитетот на бизнисите и нејзиниот значаен удел во поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството базирано на вредности. На настанот се обратија проф. др. Никица Мојсоска Блажевски, главен извршен директор на Македонија2025, понатаму директорот на Фондот за иновации и технолошки развој – Јован Деспотовски, Амбасадорката на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора – Н.Е. Кати Чаба, како и Виктор Мизо – директор на „Костал“ и претседавач на ЛИДЕР проектот оваа година.

Се надевам дека ова двонеделно искуство ќе ви помогне вам, годинешните учесници, да ги развиете и усовршите вештините од областа на финансии, маркетинг, лидерство, продажба, промоција, кои пак ќе ви помогнат во вашиот професионалниот напредок и реализација на целосниот потенцијал. Преку стекнување на овие вештини, вие ја имате можноста да станете лидери во вашата област, без разлика дали ќе основате свој бизнис или ќе работите во корпорација. Бизнис школата Ричард Ајви е една од најдобрите школи во Канада и чест ни е штo Македонија2025 по дванаестти пат успешно го организира ЛИДЕР проектот.“ – изјави Н.Е. Кати Чаба, Амбасадорка на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора.

Како директор на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, ги посочи големиот број на можности за финансирање и поддршка на постоечките и идни бизниси.

„Во Фондот за иновации и технолошки развој, нудиме голем број на иницијативи наменети за младите. Веќе имаме засебна програма која е фокусирана исклучиво на стартап компаниите. Во склоп на истата, минатата година пристигнаа 200 апликации, од кои најдобрите 60 добија финансии, техничка поддршка и менторство. Би сакал да порачам најдобро да го искористите она што го нуди ЛИДЕР проектот, а потоа да аплицирате на некој од нашите повици. Наша цел е да помогнеме на што поголем број стартапи и да бидеме ваш партнер во бизнисите кои сакате да ги развиете.“ – истакна Деспотовски.

Македонија2025 досега има овозможено учество на повеќе од 400 идни и сегашни претприемачи да бидат дел од оваа програма, а со тоа и во чекор со најновите светски трендови во деловниот свет. Годинешниот ЛИДЕР проект завршува на 17-ти мај (петок) , со презентација на бизнис идеите на учесниците пред стручно жири, составено од истакнати претставници на бизнис секторот во земјата.

Започна дванаесетото издание на ЛИДЕР Проект: Врвна програма за бизнис и претприемништво

By | Announcements | No Comments

Денеска започна дванаесетото издание на ЛИДЕР проект, во организација на Македонија 2025, кој ќе трае десет работни денови. Врвни инструктори од познатата бизнис-школа Ричард Ајви при Универзитетот од Канада, ќе го пренесат своето богато меѓународно искуство и лидерски вештини на околу 40 тековни и просперитетни претприемачи од земјава.

Обуката е градена според МБА програмата на школата Ричард Ајви и вклучува пренесување на широк распон на знаења како подготовка и оценување на изводливост на бизнис план, развивање стратегии, брендирање на производ, маркетинг, финансирање, управување со човечки ресурси итн. Истатa се изведува практично, преку интерактивна анализа на уникатни студии на случај и развој на сопствени бизнис планови, со можност за дополнително индивидуално менторство.

„Интересот од година во година е сè поголем од страна на претприемачите кои сакаат да се стекнат со нови знаења, кои подоцна ќе ги имплементираат во своите постоечки или новоосновани бизниси. Со над 400 алумни и со проширување на соработката со други организации од регионот, ЛИДЕР проектот постана една од највлијателните обуки за бизнис вештини во земјата.“ – објаснува проф. д-р. Никица Мојсоска Блажевски, Главен извршен директор на Македонија 2025, која денеска официјално ја отвори програмата.

Главната цел на ЛИДЕР проектот е да им помогне на талентираните македонски претприемачи да ги претворат своите идеи во успешни бизниси, а со тоа да придонесе и за зголемен развој на економијата воопшто.

ЛИДЕР проектот е овозможен благодарение на соработката помеѓу Македонија2025, канадската бизнис-школа Ричард Ајви и Амбасадата на Канада во Србија, Северна Македонија и Црна Гора.