Мајкл Чкламовски

Мајкл Чкламовски

Претседавач на Управниот одбор

Мајкл Чкламовски е потпретседател и советник на приватни клиенти за „U.S. Trust“, приватен менаџмент за управување со богатство на „Bank of America“ во Чикаго. Мајкл работи со разновидна клиентела вклучувајќи и претприемачи, бизнисмени, професионални атлети и мулти-генерациски семејства. Пред да се вклучи во „U.S. Trust“, тој работел како судски советник за Меѓународна правна фирма и како партнер во фармацевтската индустрија, надгледувјќи ги процесите на Министерството за храна и лекови, паралелно со Меѓународните спојувања и преземања. Мајкл дипломирал политички науки на универзитетот „Illinois Urbana-Champaign“ и правни науки на универзитетот „Northern Illinois University“, каде што бил единствениот студент – атлет во САД кој игра фудбал додека е запишан на правни студии. Мајкл е исто така е и еден од основачите на „Heroh“.

Васко Кроневски

Васко Кроневски

Претседавач на Одборот на директори

Васко Кроневски е дипломиран инженер по информатички технологии и е етаблиран претприемач и стратег за дигитална трансформација фокусиран на економскиот раст на организациите кои користат решенија за дигитална трансформација.

Тој ја гради својата кариера во дигитална трансформација и бизнис со ИКТ од 1996 година, како генерален директор во компании за развој на софтвер. Васко е извршен директор и ко-основач на Nextsense, ИКТ компанија специјализирана за решенија за дигитална трансформација основана во 2001 година и лидер на дигитална трансформација во регионот на ЦИЕ. Васко е одговорен за обликување на визијата, стратегијата и директно вклучен во стратегијата на производите за дигитална трансформација.

Кариерниот развој на Васко се состои од повеќе од 25 години професионално искуство во водење на процеси на дигитална трансформација за истакнати претпријатија во телекомуникациската и финансиската индустрија, како и владини институции низ цела Европа и пошироко. За време на својот професионален ангажман, тој воспостави вредно партнерство со бизнисите, владата и академската заедница за да генерира можности и да гради капацитети за одржлив економски раст, помагајќи им да изградат посилна организација и да ги подобрат своите деловни можности. Тој е вешт во идентификување на клучните економски предизвици на организациите и нивно насочување кон спроведувањето на дигитални решенија.

Неговата силна визија и експертиза во ИКТ секторот и одржливиот економски развој го сместија меѓу ангажираните експерти и дигитални стратези на меѓународни проекти и како говорник на широк спектар на реномирани конференции.

Како стратег, силен аналитичар и медијатор, Васко беше член (во минатото и сегашноста) во многу истакнати професионални тела: Член на одбор на Светската информациска технологија и услужна алијанса (WITSA); МАСИТ – Стопанска комора на Македонија за ИКТ, во улога на: претседател на Собранието, претседател на Управниот одбор; Заменик претседател; на Координатор на Управниот одбор; Југоисточна Европа ИКТ Форум Член на одбор од приватниот сектор; Член на ЕБА – Европска бизнис асоцијација; Претседател на конференцијата за е-демократија.

Мајк Зафировски

Мајк Зафировски

Соосновач

Мајк Зафировски е основач и претседател на „The Zaf Group“, консултантска компанија за менаџмент и инвестиции. „The Blackstone Group“ е главната компанија каде што Мајк е главен советник и дел од одборот на директори на три компании од оваа групација: неизвршен претседател на „DJO Global Inc“ и „PGI Inc“ и самостоен директор за „Apria Healthcare Services“. Од 2004 , тој е исто така дел од одборот на директори на „Boeing“, a од 2012 во одборот на „Steicycle“.

Претходно, во неговата 34 годишна коорпоративна кариера, бил претседател/извршен директор/оперативен директор на „Nortel“ за Моторола и дел од најголемите бизниси од сферата на електирката („GE businesses“): високата технологија и индустриските, потрошувачките и финансиски услуги. Г-динот Мајк покажа дека има способност да развива стратегии, да ја поедностави комплексноста, да привлече и развие силни тимови и да поттикне подобра работа (за 21 година работење во полето на профит и загуба „L“,
растот на приходот надмина за 8% на годишно ниво и „EBITDA“ во просек добива по 350 основни поени на годишно ниво). Покрај овие филантропски активности, тој е потпретседател и го предводи стратегискиот комитет на „AUSL“; организација која им помага на повеќето јавни училишта во Чикаго. Тој е ко-основач и директор на Македонија 2025, организација која е посветена на подобрување и развој на државната економија и демократија. Исто така, тој е потпретседател на „UI Labs“, истажувачка и комерцијализирана соработка која се фокусира на дигиталното производство, иновација на дизајн и урбаната развојна визија „smart city“. Тој е гостин-предавач на училиштето за менаџмент „Northwestern Kellogg School of Management“ и училиштето за бизнис „Duke University’s Fuqua School of Business“. Заедно со сопругата Робин, се поранешни претседатели во комитетот на „Duke University’s Parents’ Committee“. Мајк, Робин и нивните 3 сина, Мет, Крк и Тод се дел од фондацијата на семејството Зафировски („Zafirovski Family Foundation“), основана во 2005 со примарна цел и фокус на проблемите поврзани со образованието и здравството.

Од 2006 до 2010, г-дин Зафировски е назначен за претседател на Советодавниот  комитет за телекомуникациска национална безбедност („NSTAC“). „NSTAC“ обезбедува анализа и препораки за претседателот на САД за широк спектар на политички и технички прашања поврзани со телекомуникациите, информатичките системи, обезбедување на информации, заштита на инфраструктура и други прашања од областа на националната безбедност и вонредни ситуации. Зафировски има диплома по математика од Универзитетот во Пенсилванија „Edinboro University in Pennsylvania“ каде што бил капитен на меѓууниверзитетскиот фудбалски и пливачки тим. Во 2002, универзитетот „Edinboro“ го наградил со почесна докторска диплома за јавната служба. По потекло од Македонија, тој во 2004 го добива медалот на честа „Ellis Island Medal of Honor“ и медалот на честа од претседателот на Македонија во 2013. Тој исто така во 2008 година ја добива истакнатата лидерска наградата „Distinguished Leadership Award“ од Домот на науките во Њујорк.

Џон И. Битов

Џон И. Битов

Соосновач

John I. Bitove has a distinguished record of accomplishment in the corporate, sports and community endeavours. He is the sole shareholder of Obelysk, which has major investments in the wireless, satellite radio, real estate, restaurants and other businesses. He is one of the founders of alternative asset investment firm, PointNorth Capital. Recently Obelysk has obtained the right to develop the Canadian market for Bird e-scooters, and the franchise right to develop Dave’s Hot Chicken restaurants in Canada.

Mr. Bitove was the founder, Chairman and controlling shareholder of Canadian Satellite Radio Inc. which brought satellite radio service to Canadians, in partnership with U.S.-based XM Satellite Radio.  XM later merged with Sirius to become SiriusXM Canada, Canada’s fastest growing media subscription business with over 3 million subscribers.  SiriusXM Canada went public in 2005 and has now gone private with Mr. Bitove remaining as a shareholder.

Mr. Bitove was the founder, principal shareholder and CEO of KEYreit, Canada’s premier “small-box” retail property owner with over 220 retail real estate properties in eight provinces across Canada. He was also the founder of Mobilicity, one of Canada’s new entrant wireless operators, which was sold to Rogers in 2015. Mr. Bitove acquired Scott’s Restaurants in 1999. Scott’s was renamed as Priszm and grew to almost 700 restaurants across Canada under the KFC, Pizza Hut and Taco Bell brands, serving 2 million customers a week and employing over 10,000 people.  Priszm was eventually taken public as an Income Trust.

A passionate Canadian, Mr. Bitove was the volunteer President and Chief Executive Officer of Toronto’s Bid for the 2008 Olympic Games (awarded to Beijing, China). He was the head of the organizing committees that brought the successful World Indoor Athletics (Track & Field) Championships and World Championships of Basketball to Canada in 1993 and 1994 respectively.

In 1993, he founded the Toronto Raptors Basketball Club. He led the NBA franchise-bid process, launched the team and created the Air Canada Centre (now Scotiabank Arena), Toronto’s major sports and entertainment venue.

A strong believer of giving back to the community, Mr. Bitove founded S’Cool Life Fund, to support public elementary schools across Canada. Since the launch in 2005, S’Cool Life Fund has raised and donated over $3 million helping to make school life more enjoyable for thousands of public elementary school kids.

Митре Кутановски

Митре Кутановски

Соосновач

Митре Кутановски е ко-основач и поранешен претседател на Македонија 2025. Под раководство на г-дин Кутановски Македонија 2025 ја отвори втората канцеларија, започна да организира годишни собири за голф, собири за запознавање на професионалците во дијаспората и лансираше серија од
бизниси. Пред да се вклучи во Македонија 2025, г-дин Кутановски бил претседател и главен извршен директор на „Mitre Group Inc.“, инкорпорација која се состои од неколку компании: „Crown Financial Advisors“, „Mitre Group LLC. Broker Dealer“, „Classic and Crown Mortgage Solutions“, „Crown Tax and Business Services“, „Crown Insurance Group“, „Crown Travel Agency“ и неделната радио програма која е позната во Македонија под името „Гласот на Македонија“.

Вера Ставрофф

Вера Ставрофф

Вера Ставрофф е претседател и извршен директор на „HerbalScience“ и „AlkaloidUSA“ и ко-основач на „GreenBeauty“. Вера работи со винаријата Тиквеш на заедничко вложување за да навлезе во американскиот пазар под марката “Vergina wines”.

Вера е родена во Битола, Македонија. Нејзиното семејство емигрирало во централниот дел на Охајо каде што и завршила факултет на државниот универзитет во Охајо и се здобила со диплома од областа на машинското и нуклеарно инженерство. Работела во фармацевтската индустрија „Abbott Labaratories“ 13 години. Вера се приклучила на „Limited Brands“ како член на Извршниот одбор и шеф на одделот за истражување и развој, одделот за гаранција на квалитет и регулатива и одделот за козметика. Таа е добитник на два национални и интернационални патенти. Моментално живее во Колумбус, Охајо со нејзиниот сопруг Френк и нивните две деца, Жаклин и Џефри.

Крис Павловски

Крис Павловски

Крис Павловски е сериски и глобален претприемач. Веднаш по продажбата на неколку бизниси и основање на неколку успешни компании, Крис стана финалист за претприемач на годината за „Ernst & Young“ во 2010 година. Кратко потоа, еден од бизнисите кои ги основа Крис, стана глобален бизнис во областа на интернет технологијата со канцеларии во Европа и Северна Америка. За овој бизнис Крис беше рангиран како втор најдобар работодавец и доби повеќе награди. Моментално, Крис е извршен директор и основач на „Rumble.com“. „Rumble“ е видео платформа која е во партнерство со повеќе од десет основани медиумски компании, вклучувајќи ги и „Microsoft“, „Yahoo“ и „Bell“. Крис е член и на неколку одбори. Тој е дел од одборот на „Every Day Child“; непрофитна добротворна организација. Тој е дел и од советодавниот одбор на „Close.com“; социјална мрежа за блиски пријатели и семејството. Исто така е член на сениорскиот одбор на Македонија 2025.

Петар Симеон

Петар Симеон

Петар Симеон е искусен адвокат по корпоративно и комерцијално право и инвестициски правен советник. Како партнер во канцеларијата на „Gowlings’ Toronto“, Петар се фокусира на праксата во корпоративните финансии, спојување и преземање и структуирани продукти. Со блиското работење со издавачите, осигурителните компании и други корпоративни клиенти, Петар пренесува практични и ефективни совети кои им потпомагаат на бизнисите да напредуваат. Тој работел за клиенти од различни индустрии, како што е рударството, енергетиката и технологијата. Неговото искуство вклучува: Јавни придонеси (флотација на компанијата на берзата), вклучувајќи ги и иницијалните јавни придонеси „IPOs“; анулација на преземањата и квалификација на трансакциите; финансирање на веќе постоечки договори; второстепени придонеси; трансакции за купување акции и средства. Во прилог на неговата работа во приватната пракса, Петар е исто така искусен семеен адвокат. Поминал неколку години како корпоративен советник во мултинационална компанија за технологија и помогнал неговата група за маркетинг регулација привремено да стане дел од Комисијата на Онтарио за хартии од вредност.

Џим Никопулос

Џим Никопулос

Џим Никопулос е основач и извршен директор на MJ Holdings Corp., компанија за управување со средства. Џим, исто така, служи како основач и извршен директор на Core Data Centers Inc. (дата-центар и услужна компанија за мрежни услуги), заменик-претседател на Triad Financial Services Inc. (најдолговечна компанија за пласирањe на финансии за домување во САД) и заменик-претседател на „My Abilities Technologies, Inc.“ (компанија за “smart” здравствена технологија фокусирана на спречување и разрешување на повредите на работното место).

Џим е поранешен претседател на ECN Capital Corp. (TSX: ECN), водечки снабдувач на солидни кредитни портфолија за повеќе од 90 американски финансиски институции, и порано беше EVP (Извршен Заменик Претседател) и GC на “Element Fleet Management Corp” (TSX: EFN), најголемата компанија во светот за управување со возен парк.

Џим исто така служеше како претседател на бордот и SVP (Сениор Заменик Претседател) во TeraGo Inc. (TSX: TGO), компанија за cloud-услуги, колокација и мрежни услуги за канадски бизниси.

Џим ја започна својата кариера како партнер во Davies Ward Phillips & Vineberg LLP, водечка деловна адвокатска фирма, каде што работеше во областите на спојувања и преземања на компании, корпоративни финансии и управување.

Г-дин Никопулос во моментов служи како директор на Одборот на Фондацијата за болницата Свети Мајкл (St. Michael’s Hospital). Тој исто така има позиции и во бројни други добротворни и приватни одбори.

Г-дин Никопулос има диплома со почести од областата на економија и политички науки од Универзитетот во Торонто и диплома (JD) од Правниот факултет Osgoode Hall. Г-дин Никопулос беше прогласен за еден од најдобрите 40 адвокати во Канада од Lexpert во 2014 година.

Невенка Димитрова

Невенка Димитрова

Nevenka Dimitrova, Ph.D., is a science and technology leader with a track record of innovation for bringing cutting edge technology to solve real problems in clinical and life sciences domains.

With her technology passion and entrepreneurial mind, she is known for contributions in healthcare informatics, genomics,  AI, and signal processing. She has demonstrated leadership of cross-functional global teams to create solutions, worked with multiple stakeholders in a complex matrixed organization to improve clinical outcomes and drive impact of technology across product management, engineering and commercial engagements. Her bibliography contains over 140 scientific articles and 70 granted patents and she has been given the Gilles Holst award – the highest science and technology peer recognition prize at Philips.  Nevenka is committed to bring digital innovations into the world of practicing clinicians to add precision and clarity – through a new array of cloud and clinical informatics technologies, continuous learning systems and automated reasoning.

Алек Ицев

Алек Ицев

Алек Ицев е македонско-американски компјутерски научник и професионалец во сферата на висока технологија, со седиште во Сиетл, Вашингтон. Истражувачката позадина на Алек е поврзана со машинско учење, податочно рударство и биоинформатика. Искуството на Aлек опфаќа дизајнирање на основни алгоритми за стартапи во областа на биолошките науки, скалирање на големи корпоративни софтверски решенија, како и водење на неколку инженерски тимови, кои се посветени на правење паметни рекламни системи и платформи на Google. Во своето слободно време Ицев наоѓа простор за својата страст поврзана со техно-прогресивизам, стоицизам и сингуларност, додека истовремено е потпросечен фудбалер и надежен јоги. Алек и неговата сопруга Кети се родители на две деца, кои ја делат нивната возбуда за скијање и за неверојатната природа на севернозападниот Пацифик.

Кати Ицева

Кати Ицева

Кати Ицева е инженер по компјутерски науки и лидер со 17 години искуство во изработка и испорака на Microsoft производи. Како главен менаџер за софтверско инженерство во Big Data организацијата на Microsoft, таа помага во развивањето на Azure Stream Analytics, најсовремена висококвалитетна услуга за анализа на податоци во реално време. Нејзините претходни достигнувања опфаќаат податочни технологии, вклучувајќи повеќе верзии на. NET Entity Framework и Power Query. Со својата работа, Ицева се надева да придонесе во подобрување на квалитетот на животот и здравјето на луѓето.

Поради нејзиното работно искуство на три континенти, Кати има силна страст за поддршка и реализација на разнолики, инклузивни тимови и работни средини. Во пресрет на поголем напредок на жените во технолошките индустрии, таа ја користи секоја прилика за охрабрување на девојките за изучување на компјутерските науки.

Кати има дипломирано електротехника и информатика на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“во Скопје, а магистрирала компјутерски науки на Политехничкиот институт Ворчестер.

Живее во Сиетл, Вашингтон со својот сопруг Алек и нивните две деца. Надвор од работата, практикува јога, скијање, трчање, пешачење, и покрај тоа што нема забележителни спортски достигнувања, размислува позитивно и е посветено учи нови спортови, меѓу кои и уметничко лизгање.

Кати Ицева е инженер по компјутерски науки и лидер со 17 години искуство во изработка и испорака на Microsoft производи. Како главен менаџер за софтверско инженерство во Big Data организацијата на Microsoft, таа помага во развивањето на Azure Stream Analytics, најсовремена висококвалитетна услуга за анализа на податоци во реално време. Нејзините претходни достигнувања опфаќаат податочни технологии, вклучувајќи повеќе верзии на. NET Entity Framework и Power Query. Со својата работа, Ицева се надева да придонесе во подобрување на квалитетот на животот и здравјето на луѓето.

Поради нејзиното работно искуство на три континенти, Кати има силна страст за поддршка и реализација на разнолики, инклузивни тимови и работни средини. Во пресрет на поголем напредок на жените во технолошките индустрии, таа ја користи секоја прилика за охрабрување на девојките за изучување на компјутерските науки.

Кати има дипломирано електротехника и информатика на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“во Скопје, а магистрирала компјутерски науки на Политехничкиот институт Ворчестер.

Живее во Сиетл, Вашингтон со својот сопруг Алек и нивните две деца. Надвор од работата, практикува јога, скијање, трчање, пешачење, и покрај тоа што нема забележителни спортски достигнувања, размислува позитивно и е посветено учи нови спортови, меѓу кои и уметничко лизгање.

Кати Ицева е инженер по компјутерски науки и лидер со 17 години искуство во изработка и испорака на Microsoft производи. Како главен менаџер за софтверско инженерство во Big Data организацијата на Microsoft, таа помага во развивањето на Azure Stream Analytics, најсовремена висококвалитетна услуга за анализа на податоци во реално време. Нејзините претходни достигнувања опфаќаат податочни технологии, вклучувајќи повеќе верзии на. NET Entity Framework и Power Query. Со својата работа, Ицева се надева да придонесе во подобрување на квалитетот на животот и здравјето на луѓето.

Поради нејзиното работно искуство на три континенти, Кати има силна страст за поддршка и реализација на разнолики, инклузивни тимови и работни средини. Во пресрет на поголем напредок на жените во технолошките индустрии, таа ја користи секоја прилика за охрабрување на девојките за изучување на компјутерските науки.

Кати има дипломирано електротехника и информатика на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“во Скопје, а магистрирала компјутерски науки на Политехничкиот институт Ворчестер.

Живее во Сиетл, Вашингтон со својот сопруг Алек и нивните две деца. Надвор од работата, практикува јога, скијање, трчање, пешачење, и покрај тоа што нема забележителни спортски достигнувања, размислува позитивно и е посветено учи нови спортови, меѓу кои и уметничко лизгање.

Кати Ицева е инженер по компјутерски науки и лидер со 17 години искуство во изработка и испорака на Microsoft производи. Како главен менаџер за софтверско инженерство во Big Data организацијата на Microsoft, таа помага во развивањето на Azure Stream Analytics, најсовремена висококвалитетна услуга за анализа на податоци во реално време. Нејзините претходни достигнувања опфаќаат податочни технологии, вклучувајќи повеќе верзии на. NET Entity Framework и Power Query. Со својата работа, Ицева се надева да придонесе во подобрување на квалитетот на животот и здравјето на луѓето.

Поради нејзиното работно искуство на три континенти, Кати има силна страст за поддршка и реализација на разнолики, инклузивни тимови и работни средини. Во пресрет на поголем напредок на жените во технолошките индустрии, таа ја користи секоја прилика за охрабрување на девојките за изучување на компјутерските науки.

Кати има дипломирано електротехника и информатика на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“во Скопје, а магистрирала компјутерски науки на Политехничкиот институт Ворчестер.

Живее во Сиетл, Вашингтон со својот сопруг Алек и нивните две деца. Надвор од работата, практикува јога, скијање, трчање, пешачење, и покрај тоа што нема забележителни спортски достигнувања, размислува позитивно и е посветено учи нови спортови, меѓу кои и уметничко лизгање.

Виктор Мизо

Виктор Мизо

Viktor Mizo is the Managing Director of Kostal Macedonia, part of the German family owned Kostal Group – global leader in design and manufacturing of advanced electronics and mechatronics products for the automotive industry. He is also President of the Association of foreign companies with technologically advanced manufacturing within the auspices of the Economic Chamber of Macedonia and an outside expert for McKinsey on various economic development, FDI and free zones projects around the World.

Mr. Mizo brings to Kostal a record of exceptional leadership and strategic vision, responsible for numerous greenfield investment projects by multinational companies that have located their production or service operations in Macedonia as a CEO of the Macedonia Free Zone Authority over a period of six year. Prior to that, he spent four years as CEO of Invest Macedonia, where he played a critical role in putting Macedonia on the radar of potential investors looking to expand in Europe and was a key member of the Government’s economic team.

He co-founded and managed a technology company specialized in digital file distribution for mobile phones in Japan, as well as an internet start-up in the media and entertainment space in London and New York. Preceding this, Mr. Mizo was a technology and financial services consultant at McKinsey’s New York office. He began his career as a design engineer at Magna International and a member of the esteemed Technical Leadership Program at General Electric where he worked on locomotive design that culminated in a Black Belt position in the Six Sigma quality initiative.

Mr. Mizo received his B.S. and M.S. in Mechanical Engineering at the Rochester Institute of Technology, graduating summa cum laude. An alumnus of Harvard University, he holds an MBA from the Harvard Business School.

Борко Ханџиски

Борко Ханџиски

Member of the Board of Directors at Macedonia2025

Борко Ханџиски е партнер соработник во McKinsey & Company . Тој се приклучи на канцеларијата на McKinsey & Company за Блискиот исток во јуни 2015 година и првенствено работи со клиенти од јавниот сектор во регионот на Заливот. Пред да се приклучи на McKinsey & Company, Борко Ханџиски работеше за Светска банка во Вашингтон како виш економист. Борко ја започна својата кариера во македонската централна банка и работеше за Европската комисија во Македонија каде ја советуваше владата за економските политики поврзани со пристапувањето во ЕУ.

Во текот на неговата 14-годишна кариера, Борко соработуваше со владите во Европа, Централна Азија, Африка и Блискиот исток во областите на економски развој, јавни финансии, инвестиции, трговија и пазари на труд.

Борко е дипломиран МБА за финансии на Универзитетот Пурдју и дипломиран економист на Универзитетот во Скопје. Живее со семејството во Дубаи.

Методија Папазоски

Методија Папазоски

Member of the Board of Directors at Macedonia2025

Методија Папазоски е основач и потпретседател на групата ЕМБС, глобална компанија за консалтинг и истражување на пазарот. Тој има повеќе од 15 години искуство во консалтинг со компаниите од „Fortune 500“ низ различни индустрии, вклучувајќи здравствена заштита, индустриска стока, производи за широка потрошувачка и финансиски услуги. Методија е исто така чест говорник на настани поврзани со индустријата, како што се меѓународните конференции на SCIP и CIMICON.

Области на експертиза: влез на пазарот и развој на бизнис, стратешко советување, димензионирање на пазарот, интелигенција на конкуренцијата (КИ).

Методија е магистер по меѓународен бизнис менаџмент на Универзитетот Брадфорд и дипломиран економист на Универзитетот во Скопје.

Живее во Краков, Полска со својата сопруга Зузана и нивните три деца. Методија ужива во играње кошарка, читање, патувања и КросФит.

Советодавен одбор

Михаил Матески

Михаил Матески

Михаил Матески е Генерален директор и партнер во Гринтех, Србија и Македонија. Гринтех е водечки рециклирач на ПЕТ амбалажа и член на „Грин група“, која е најголемиот рециклатор на ПЕТ шишиња во Источна Европа. Матески има долгогодишно искуство во управување со отпад од пакување, преработка на пластика, развивање на бизнис, продажба, меѓународно тргување, управување со производство и тимско лидерство.

Матески е Генерален директор на Гринтех од 2002 година. Од 2000 до 2002 година, работел како консултант за меѓународна трговија за Македонскиот деловен ресурсен центар. Од 1996 до 2000 година, работел во областа на продажен менаџмент во Setkom и Setkom Industries.

Матески е основач на Српската асоцијација за рециклатори за пакување отпад и е активен член на здружението за цврст отпад на Србија (SESWA), основач на Македонската асоцијација за цврст отпад (MASWA), како и поранешен претседател на Советот за рециклирање во рамките на Српската стопанска комора.

Матески има завршено магистерски студии по машинско инженерство на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“во Скопје.

Јана Марин

Јана Марин

Д-р Јана Марин дипломирала на Стоматолошкиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Македонија. Магистрирала на универзитет „Бокони“ во Милано, на Одделот за интернационален здравствен менаџмент, економија и политика. Првото работно искуство во здравството ѝ е во Одделот за квалитет на германската единица на Групацијата Капио (Capio Deutsche Klinik GmbH).

Дел од професионалното работно искуство го стекнала во текот на ангажманот во Министерството за здравство на Република Македонија. Како советник на Министерот за здравство работела на широк дијапазон теми од областа на здравствената политика и на економското планирање во јавното здравство.

Поради нејзиното образование и стручноста што ја има стекнато во последната деценија на независна, интензивна, секојдневна вклученост во процесите на донесување одлуки, д-р Марин зазема клучни менаџерски позиции. Со своите управувачки способности, а особено иновативноста во решавањето на проблемите, д-р Марин ги води клучните проекти на болницата. Таа раководела со процесот за JCI акредитација, кој завршил со акредитирање на Клиничката болница „Аџибадем Систина“ од страна на  Joint Commission International.

Вања Јосифовски

Вања Јосифовски

Vanja Josifovski, CTO, Pinterest

Vanja Josifovski is the CTO of Pinterest where he’s responsible for establishing the company’s overall technical strategy as well as leading efforts in the areas of machine learning, search, feeds, and online advertising product development. Prior to serving as CTO, Vanja led the Pinterest Discovery team overseeing content selection for home feed, search and visual discovery, as well as the Growth team responsible for user and engagement growth. Before Pinterest, he worked on large scale machine learning and information extraction at Google Research for products including Search, Search Advertising, Play and YouTube. Earlier, he was Senior Director at Yahoo Research where he led the design and initial development of two major advertising platforms and core Hadoop components.

Dr. Josifovski is the co-founder of the new scientific sub-discipline of “Computational Advertising”, which defines the scientific principles behind the online advertising technology. He also taught the first course on this topic at Stanford University. Additionally, he’s an ACM Distinguished Scientist, with over 90 publications in the top peer reviewed conferences and 30 granted patents. He holds a PhD in Computer Science from Linköping University (Sweden), Master’s in Computer Science from University of Florida, and Dipl. Eng. from Ljubljana University. He attended USO Korchagin in Skopje.

Владимир Десков

Владимир Десков

Vladimir has been an IT consultant and a serial entrepreneur in Macedonia, New Zealand and Australia – currently working on a SaaS start-up in Manly NSW in addition to providing architecture and cloud transformation consultancy to the government and the banking sectors.

An electrical engineer (ETF Skopje) with postgraduate in business management (AIM Sydney) and treasury and derivative markets (FINSIA Sydney).

Started his career as a UKIM researcher and published academic papers internationally on automation and control systems predominantly for the IFAC (International Federation of Automatic Control).

Blessed with a wonderful family living in a wonderful spot shared with a wonderful community that includes many Macedonians too! Picnics, kids’ soccer tournaments and, of course, that extra shrimp on the barbie… it’s the vibe of it.

Vlad is a passionate sailor and he completed his first Rolex Sydney Hobart Yacht Race in 2017.

Боријан Борозанов

Боријан Борозанов

Borijan Borozanov is the Plant Manager / Managing Director at Aptiv Services Macedonia (ex Delphi Electronic Systems Macedonia). Mr. Borozanov is a seasoned investment professional with a successful track record in originating, executing and managing Foreign Direct Investments. He has over 10 years experience in sourcing mandates, due diligence, structuring deals, negotiating term sheets, Government Incentives and Export Promotion. Mr. Borozanov managed cross-functional teams across various industries and worked with a diversified portfolio of clients from all continents.
Иван Скендероски

Иван Скендероски

Ivan Skenderoski is a founder and managing partner of Salience, a telecom management consulting and professional services organization. He has been with the company since its launch in 2010 and is based in Dubai, UAE since 2008. Ivan is the Engagement Lead on a number of Salience projects, strategist on National Broadband enablement and lead on the New Operator Launch practice. He is a board member of Salience, management team member and is involved in setting the company’s strategic vision and direction. In addition, he also has a hands on approach in the financial and operational management of the company.

He has over 17 years of dedicated telecom experience across Europe, Asia and the Middle East. Prior to Salience, Ivan was working for the UK incumbent operator, British Telecom (BT) on numerous roles – Principal consultant in the Middle East, Specialist technology and service advisor for BT’s bid to acquire telecom license in Singapore, Head of the Asian Innovation Centre in Malaysia as well as the UK based technology roles at the BT Labs in Martlesham. He is also a Board Member of Awasr Oman, the first regional fibre only operator.

Ivan is a recognized thought leader, speaking frequently at Telecom conferences covering broadband strategy. He has contributed to several Salience whitepapers on National Broadband, Next Generations Access Networks and Fibre to the Home. He holds MSc in Telecom Engineering from Macedonia.

Владо Димовски

Владо Димовски

Vlado Dimovski is a Professor of Management and organization unit, at the University of Ljubljana. His primary areas of expertise are organizational learning, knowledge management and leadership. Prof Dimovski has published numerous articles in recognized journals and has authored a number of books on leadership.

Prof Dimovski was the State Secretary for Industry in the Government of Slovenia (1995-1997), the president of the Centre for International Competitiveness of Slovenia (1997-2000), and the Minister of Labor, Family and Social Affairs (2000-2004). He was also the consultant to the Prime Minister of Macedonian Government. He has received numerous awards, such as the Beta Gamma Sigma Award (1992) and Harvard Directory of Scholars (1993).

Prof Dimovski is also the Head of the Slovenian national research group dealing with knowledge management and organizational learning in contemporary organizations and is Head of the economic and business department of IFIMES (The International Institute for Middle-East and Balkan Studies).

Prof Dimovski has a BA degree in Economics and Philosophy and MA degree in Economics from the University of Ljubljana. He has a PhD in Management and Finance from Cleveland State University.

Славица Ваит

Славица Ваит

Prof Slavica Waite, Director of PEC International, and founder and Trustee of the ‘Kiril Trajkovski Foundation’, UK

Prof Slavica Waite is the CEO of PEC International, UK, an energy consultancy that specializes in the Oil and Gas Industry; concentrating mainly on high value capital investment projects. Prof Waite is also the founder and Trustee of the ‘Kiril Trajkovski Foundation’ founded in memory of her late brother who was a renowned Macedonian Archaeologist and patriot.

From the early days of Macedonia’s independence, Prof Waite has been an active lobbyist in the UK and Europe on behalf of Macedonia. In 1992, she was appointed Director of the Macedonian Information Office in the UK. In 2000, Prof Waite was awarded the Order of St. Kliment in recognition of her achievements in promoting Macedonian business and culture in the UK.

Prof Waite graduated from the Saints Cyril and Methodius University of Skopje with a PhD in world literature.

Влахо Костов

Влахо Костов

Professor Terziovski joined the Swinburne University of Technology in January 2018 as Professor of Entrepreneurship and Innovation. He is the Department Chair of Business Technology and Entrepreneurship, Swinburne Business School and Director of the Master of Entrepreneurship and Innovation program in the Australian Graduate School of Business. Professor Terziovski is the Former Dean of the Curtin Graduate School of Business for 4 years, and Professor of Innovation, and Former Head of School, International Graduate School of Business, at the University of South Australia (4 years). He worked at the University of Melbourne as Assoc. Professor and Executive Director of the Centre for Global Innovation and Entrepreneurship for 10 years; and at Monash University as Senior Lecturer for 4 years.

Prior to his academic career, Professor Terziovski held several positions within the Rio Tinto Group. He left Rio after 17 years to do his Ph.D. research studies at the Melbourne Business School. Professor Terziovski’s publications have been featured in prestigious journals such as the Journal of Operations Management (JOM) where he won the best paper award, the Strategic Management Journal (SMJ), where he published a single-authored article. He is also the recipient of two best paper awards from the US Academy of Management and was nominated for an all-academy international best paper award.

Миле Терзиовски

Миле Терзиовски

Professor Terziovski joined the Swinburne University of Technology in January 2018 as Professor of Entrepreneurship and Innovation. He is the Department Chair of Business Technology and Entrepreneurship, Swinburne Business School and Director of the Master of Entrepreneurship and Innovation program in the Australian Graduate School of Business. Professor Terziovski is the Former Dean of the Curtin Graduate School of Business for 4 years, and Professor of Innovation, and Former Head of School, International Graduate School of Business, at the University of South Australia (4 years). He worked at the University of Melbourne as Assoc. Professor and Executive Director of the Centre for Global Innovation and Entrepreneurship for 10 years; and at Monash University as Senior Lecturer for 4 years.

Prior to his academic career, Professor Terziovski held several positions within the Rio Tinto Group. He left Rio after 17 years to do his Ph.D. research studies at the Melbourne Business School. Professor Terziovski’s publications have been featured in prestigious journals such as the Journal of Operations Management (JOM) where he won the best paper award, the Strategic Management Journal (SMJ), where he published a single-authored article. He is also the recipient of two best paper awards from the US Academy of Management and was nominated for an all-academy international best paper award.

Игор Тулевски

Игор Тулевски

Igor Ivan Tulevski is Macedonian born cardiologist, living in Amsterdam, The Netherlands. He finished elementary school and gymnasium in Skopje (place of birth), while earned his medical degree, PhD and cardiology residency at the University of Amsterdam (AMC Hospital). Currently Igor is the CEO of the Cardiology Centers of The Netherlands (CCN) www.cardiologiecentra.nl which he founded in 2006. His sub-specializations are congenital cardiology, imaging (PhD thesis) and sport cardiology, He is elected fellow of the European (FESC) and American (FACC) college of cardiology. Igor also serves as a Chairman of the Supervisory Board of de Sionsberg hospital in Dokkum (acquired in 2015). His mission as disruptive innovator in cardiology and healthcare in combination with research have been predominating his professional career.

His list of publications can be accessed following this link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=tulevski+ii

Entrepreneurship, sports (triathlons, skiing and endurance activities), travelling and his family are the real joy of Igor’s life.

Дејан Крстевски

Дејан Крстевски

Dejan Krstevski joined Franklin University-Columbus, Ohio in December 2012 as an International Teaching Faculty of Corporate Finance and Management Accounting for Central and Eastern Europe and the Middle East. Also, he has been working as a Visiting Professor for Cost Accounting at Modern College of Business and Science – Sultanate of Oman and Associate Professor at State University St. Kliment Ohridski. He is playing a key role in the ongoing development, facilitation, and management of undergraduate and graduate courses within the University’s Master of Business Administration, Corporate Finance and Managerial Accounting programs delivered to students around the globe. Navigate face-to-face and online instructional models, working equally well engaging students in a traditional campus setting or via an internet-based classroom.

Prior to his academic career, Krstevski has been worked for Deutsche Telekom AG on numerous roles: a member of Financial Board of T-Mobile International, Bon, Germany, a member of Executive Management committee of Deutsche Telekom AG, a member of Management Committee of Magyar Telekom, Budapest, Hungary and a CFO of T-Mobile Macedonia. He is a proven business partner to management, effective in working with all departments, linking finance with operations to improve productivity, efficiency, and bottom-line results.

Krstevski holds a Ph.D. in Economics, a Masters of Business Administration (MBA), a Bachelor of Economics (BSc) and a Bachelor of Engineering (B.Eng). He also obtained an executive education and specialization from London Business School (LBS) – UK, Joint Vienna Institute (JVI) – Austria and Management Centre Europe (MCE) – Belgium.